300 мигранти опитаха да проникнат в „Комеди-Франсез“

Нашествениците искали да се срещнат с директора на театъра Ерик Руф и чрез него да отправят въпрос към властите защо бавят узаконяването на техния престой във Франция

300 мигранти опитаха да проникнат в „Комеди-Франсез“ | StandartNews.com

Около 300 кандидати за убежище във Франция и нелегални мигранти опитаха снощи да проникнат по време на представление в парижкия театър „Комеди-Франсез“, съобщи в. „Фигаро“, като се позова на репортер на АФП, присъствал на инцидента. Нашествениците искали да се срещнат с директора на театъра Ерик Руф и чрез него да отправят въпрос към властите защо бавят узаконяването на техния престой във Франция. Надявали се той да им организира среща с министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Атаката протекла на два етапа. Първо, към 21:00 ч. малка група опитала да влезе в зданието, което се намира в центъра на Париж, но била отблъсната от охраняващите я полицаи. После към нея се присъединили още 200 лица главно от субсахарска Африка. Полицаите ги отблъснали с палки и една сълзотворна граната. По това време вътре се играела пиесата „Лукреция Борджия“ от Виктор Юго. Не се наложило да бъде прекъснат спектакълът, защото полицаите бързо обкръжили смутителите на реда и ги принудили да седнат мирно на земята. По-късно се разбрало, че инициатори на акцията са две организации за защита на мигрантите – „Буден параклис“ и „Без документи 75“.

„До гуша ми дойде“, казал Абдуле – 35-годишен готвач от Мали, който работи във Франция от 2011 г. и още няма редовни документи. 32-годишният суданец Абдала обяснил присъствието си по следния начин: „Искам документи, място, където да спя, и издръжка“. В момента той живее “на улицата, под един мост“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай