200 хиляди на протест в Прага срещу Бабиш

Демонстрацията е в навечерието на 30 години от падането на режима

200 хиляди на протест  в Прага срещу Бабиш | StandartNews.com

Над 200 000 души участват в протеста в парка "Летна" в Прага, съобщи в Twitter чешката полиция. Демострацията е в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция, свалила от власт комунистите в бивша Чехословакия. Протестиращите искат оставката на премиера Андрей Бабиш и министъра на правосъдието Мари Бенешова, съобщават местни медии.

Протестът започна в 14 часа местно време, но непрекъснато се споменава за прииждащи хора. Според някои източнии в парка има близо 300 000 човека. Демонстрацията е и поредно събитие от серията масови протести, които продължават от април тази година.

Организаторите "Милиони моменти за демокрация" обещават да организират нови протести, ако премиерът се намеси в правосъдната система, повлияе върху медиите, получи помилване от президента или ако обвиненията срещу него в конфликт на интереси доведат до спиране на субсидии от ЕС. През септември прокурор в Чехия спря разследването по подозрение за измама срещу премиера, а

полицията обвини Бабиш в незаконно присвояване на 2 млн. евро субсидии от Европейския съюз десетилетие, преди да влезе в политиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай