17 хил. фалшиви теста за COVID-19 са открити от Интерпол

Открити са при акция срещу незаконна храна и напитки в 77 страни

17 хил. фалшиви теста за COVID-19 са открити от Интерпол | StandartNews.com

Полицията е иззела 17 000 фалшиви комплекта за тестване на COVID-19, открити при акция срещу незаконна храна и напитки в 77 страни, съобщи Интерпол.

Иззетите фалшиви продукти са на стойност 40 милиона долара. Арестувани са 407 души в операцията, извършена от декември 2019 г. до юни 2020 г.

Продуктите включват замърсени млечни продукти, месо от незаконно заклани животни и хранителни продукти, фалшиво етикетирани като лекарства.

Полицията прихванала и хиляди фалшиви медицински продукти в периода, в които страните по целия свят се втурнаха да осигуряват доставки при блокиране за ограничаване разпространението на коронавируса.

„Докато страните по света продължават да се борят с овладяването на COVID-19, престъпните мрежи, разпространяващи тези потенциално опасни продукти, показват само решимостта си да печелят“, казва в изявление генералният секретар на агенцията Юрген Сток.

Освен фалшивите тестове за COVID-19, са открити дезинфектанти и дори пратка от морски дарове в Южна Африка, произхождащи от Азия, които бяха фалшиво декларирани като лични предпазни средства.

Другите нелегални продукти, включват козметика, обувки, дрехи, чанти, части за автомобили, електроника, тютюн и лекарства на стойност около 3,1 милиона долара.

Това беше деветата година на агенцията за координирани действия в рамките операция Opson срещу фалшиви или нестандартни храни и напитки, при които редовно се изземват хиляди тонове фалшиви и потенциално вредни продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай