160 000 руски войници се обучават в Сахалин

Путин заяви, че Сахалин може да се превърне в световен енергиен център

160 000 руски войници се обучават в Сахалин | StandartNews.com

Сахалин. Руският президент Владимир Путин извърши проверка на най-големите военни учения в страната от времето на Съветския съюз, включващи около 160 000 войници, предаде Ройтерс.

Маневрите в Далечния изток на Русия са част от усилията за засилване на военното мобилност и бойната готовност.

В бойните учения, провеждани на територия, обхващаща няколко часови зони, участват 160 000 войници, 5000 танка, десетки кораби и самолети. Военни подразделения бяха изпратени на хиляди километра от базите си.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов каза, че упражнението не е насочено срещу конкретна нация.

Антонов заяви, че Русия е предупредила съседите си за упражненията и е предоставила подробна информация за Китай.

"Мащабното военна упражнение от страна на руските въоръжени сили в Далечния изток не е "показване" на мускулите, а целят подобряване на бойна готовност на армията", допълни той.

Двете страни имат споразумение, което предвижда взаимен обмен на данни за военни действия по границата им.

Армията на Русия бе в процес на тренировки в своите централни и източни военни окръзи в продължение на няколко дни.

Държавното издание Российская газета описа тренировките като "най-интензивната проверка на бойната готовност в съвременната история на руската армия"​​.

Макар и началото им да бе оповестено в 01 ч. сутринта местно време без предварително предупреждение, подготовката за такива внезапни маневри тече от февруари насам, когато започна вдигането по учебна тревога на различните военни окръзи в страната.

Руските военни смятат Тихоокеанския регион като втори по важност потенциален източник на военнополитически проблеми за страната. За първи се смята Централна Азия, която е разглеждана като генератор на различен вид религиозен екстремизъм и партизански движения, които са съпроводени от конфликти с малка интензивност.

Към Тихия океан и като цяло към Източна Азия се насочват и САЩ според оповестения през миналата година план за преориентиране на интересите в XXI век. В региона се намират малките бързорастящи икономики, който скоро ще се превърнат в нови притегателни центрове. Там, разбира се, се намира и Китай.

Русия и Япония имат спор за група от острови в Тихия океан, които Русия нарича Курили и Япония нарича Северни територии.

Русия и Китай имат териториални спорове в продължение на векове. Отношенията между комунистически Китай и Съветския съюз бяха скъсани през 1960, и двата гиганта водиха кратка погранична война през 1969 година.

Руските военни учения се очаква да продължат в Далечния изток до 20 юли.

Владимир Путин обяви мащабно развитие на региона

Руският президент Владимир Путин заяви, че Сахалин може да се превърна в енергиен център от световно ниво, и призова за продължаване на неговото развитие.

"Географското местоположение на Сахалин и установените връзки със страните от Азиатско-тихоокеанския регион са стабилни основи за създаването на енергиен център", подчерта той на конференция за развитието на региона. "По-нататъшното развитие на такъв център трябва да се придружава от въвеждането в експлоатация на нови мощности за обработка на хефт и газ, както и изграждането на модерни компании, работещи в нефтената, газовата и химическата промишленост, които ще работят не само за чужди пазари, но и за вътрешни нужди."

Президентът призова да се обърне специално внимание на разширяването на газопреносната мрежа в региона Сахалин. "Ресурсната база трябва да отговаря на изискванията на самия регион в пълна степен, като се гарантира стабилно и ефективно функциониране на местни фирми и комунални услуги", каза той.

Отделно от това, Путин обърна внимание на участниците на развитието на транспортната инфраструктура в Далечния изток на Русия. "Предлагам да обсъдим тази тема днес и начините за осигуряване на непрекъснат и безопасен транспорт между Сахалин, Курилските острови и Камчатка", каза той.

За Курилските острови, създаването на надеждна транспортна връзка има решаващо значение, добави президентът.

Междувременно, стана ясно, че федералния бюджет на Русия е получил $ 8.0 милиарда от добива на нефт и газ и развитието на проекта Сахалин-1, Игор Сечин, изпълнителният директор на Роснефт петролна компания, заяви във вторник по време на видеоконференция, водена от президента Владимир Путин, който пристигна на остров Сахалин рано през деня,

Сечин каза, че Роснефт, най-голямата руска петролна корпорация, планира инвестирането 52 милиарда рубли в програмата за развитието на основните сфери на дейността й в Далечния изток.

Според Сечин, Роснефт може да инвестира до един трилион рубли за развитие на Източен Сибир и Далечния изток през следващите пет години ако тарифната и данъчната политика останат стабилни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай