10 евро срещу непроверен багаж на летището в Шарм аш-Шейх

10 евро срещу непроверен багаж на летището в Шарм аш-Шейх | StandartNews.com

Мерките за сигурност на летището в египетския курорт Шрам-аш Шейх, откъдето е излетял катастрофиралият руски самолет, са били сериозно подкопани от корупцията на служителите, сочи проучване, извършено от агенция Асошиейтед прес, за което съобщават и други световни медии.

Според медията сътрудници на летището в Шарм-аш Шейх с около 10-годишен трудов стаж там, които са разказали, че служебни лица, отговарящи за сигурността и проверката на багажа, често взимали по 10 евро подкуп, за да пропуснат чанти и куфари със забранено съдържание, включително с наркотици и оръжие. Освен това скенерите за багажа нерядко били просто изключвани за икономия на ток. Нещата се променяли и правилата бързо започвали да се спазват, само когато идвала информация, че предстои проверка, особено когато инспекциите били с чуждо участие.

Нарушения са били допускани и при контрола на товарните камиони, които докарват на летището гориво за самолетите и храна за пътниците. Често пазачите пускали колите без проверки, защото вече се познавали с шофоьорите.

АП сочи, че след катастрофата проверките и мерките за сигурност в Шарм аш-Шейх и в другите египетски летища са били рязко затегнати. Руски медии публикуват свидетелства на руски туристи, които сега масово се извозват от египетските курорти, че контролът е много строг и се извръшва от египетски армейски части.

Нито египетските, нито руските разследващи органи не са излезли досега със становище какво е предизвикало падането на самолета. Валикобритания и САЩ вече дадоха предимство на версията за атентат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай