Берлускони спаси кабинета на Лета

Министрите му оцеляха, след като Силвио призова към подкрепа

Берлускони спаси кабинета на Лета | StandartNews.com

Рим. Бившият премиер Силвио Берлускони обърна палачинката и спаси правителството на Италия и страната от политическа криза. Това стана, след като в сряда той изненадващо призова парламента да гласува вот на доверие към коалиционното правителството на премиера Енрико Лета. Както се знае, преди пет дни Берлускони подтикна петима министри от десноцентриската си партия Народ на свободата да напуснат правителството. Това накара Лета да поиска вот на доверие от парламента.

"Италия се нуждае от правителство, което може да проведе структурни и институционални реформи и което може да модернизира страната. Решихме, не без вътрешни междуособици, да гласуваме в негова подкрепа", заяви Берлускони преди вота.

След изказването на бившия премиер резултатът от гласуването бе предопределен. Доверие към правителството обявиха 235 сенатори при необходим праг от 161 гласа. "Против" бяха 70 парламентаристи, един се въздържа, а 14 не участваха в гласуването.

Преди това премиерът заяви пред Сената, че кризата е в миналото, като подчерта, че целта му за 2014 година е икономически ръст от 1%. Лета обеща, че ако кабинетът му оцелее след вота, италианското председателство на ЕС през втората половина на 2014 г. да бъде съсредоточено върху "растежа и заетостта" след "десетилетие на икономии".

В петък се очаква гласуване дали Берлускони да бъде изгонен от Сената, след като бившият премиер бе осъден на 4 г. затвор за данъчни измами.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай