Москва призна за спецчасти в Сирия

Москва призна за спецчасти в Сирия | StandartNews.com

Армията на Асад проникна в контролирания от ИД град Палмира

Въоръжените сили на Русия са действали не само по въздух, но и по суша в Сирия. Това признание направи генерал-полковник Александър Дворников, командващ руска бойна част в Сирия. В интервю за в. "Росийская газета" той каза, че мисията му в страната продължила около половин година.

По думите на Дворников, и в момента в Сирия действат бойци от руските сили за спецоперации. Според него, спецчастите изпълняват разузнавателни задачи, свързани с обекти, които са потенциални цели на въздушни атаки. Военният уточнява, че те изпълняват и "някои други специални задачи". Той допълва, че в Сирия има и руски военни съветници, които помагат на армията на президента Башал Асад при планирането на бойните действия и ги обучават как да боравят с руската военна техника.

Топдипломатите на Русия и на САЩ - Сергей Лавров и Джон Кери, пък разговаряха близо 4 ч. в Москва. Държавният секретар на САЩ заяви, че крехкото частично примирие в Сирия е намалило нивото на насилие там, но иска то да отслабне още повече, а потокът от хуманитарна помощ да се увеличи. Москва и Вашингтон постигнаха напредък по множество сложни въпроси досега, каза още Кери. Равноправният диалог между Русия и САЩ за Сирия позволи да се постигне успех. Трябва да продължим да работим за установяване на равновесие в интересите ни, заяви Лавров.

В същото време сирийската държавна телевизия съобщи, че армията на Асад е влязла в древния град Палмира, контролиран от "Ислямска държава". Мониторингова агенция обаче съобщава, че сраженията все още се водят извън града, уточнява Би Би Си, като цитира Ройтерс. Градът се намира в стратегически важен район между столицата Дамаск и източната провинция Дейр ез-Зор, контролирана основно от джихадистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай