Край на въздушните удари в Йемен

Край на въздушните удари в Йемен  | StandartNews.com

Водената от Саудитска Арабия коалиция срещу хусите в Йемен обяви, че прекратява въздушните удари, с което пък се слага началото на търсене на политическо решение на конфликта.

Арабската коалиция съобщи късно снощи, че е постигнала целите си във военно отношение, и сега започва нова операция - "Да върнем надеждата". Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф призова за "незабавна хуманитарна помощ" в Йемен. Той добави, че прекратяването на ударите е "позитивен" знак. Той добави, че сега трябва да започнат разговори за формирането на ново правителство.

Управляваната от сунитите Саудитска Арабия обвини шиитския Иран, че подкрепя бунтовниците хуси. Техеран обаче отри подобни твърдения, припомня още BBC.

Ръководителите на Саудитската коалиция заявиха, че сега фокусът ще бъде изместен към намирането на политическо решение на кризата. Все пак "ако има нужда, ще бъде използвана и военна сила".

"Саудитската коалиция прекратява официално операция Решителна буря по искане на негово превъзходителство президента на Йемен. Според него целите на операцията са изпълнени. Коалицията все пак ще продължи да се бори с хуските милиции в Йемен", заяви говорителят на коалицията генерал Ахмед Асери.

Решението за край на операцията е било взето след постигане на споразумение за политическо уреждане на конфликта в Кайро. Преговорите там са водени с участието на враждуващите страни в Йемен и на международни посредници.

В същото време обаче, панарабската телевизия "Ал Маядин" информира, че от коалицията са нанесли четири удара в Йемен след обявения вчера край на "Решителна буря". По данни на медията нападения са извършени в северната провинция Саада, която граничи със Саудитска Арабия, района Маран. Мишена на бомбардировки е станал и военен лагер в Хамдан, на северозапад от столицата Сана. Открит е бил огън с картечници по планински селища в Манбах на йеменска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай