Серия трусове разлюля Гърция през нощта

Серия трусове разлюля Гърция през нощта | StandartNews.com

Атина. След вчерашния трус с магнитуд 6,0, който пропука сгради на гръцкия остров Кефалония в Йонийско море, нов трус с магнитуд 5,3 разлюля в 20:45 часа към остров Закинтос, като епицентърът му се намираше на 27 км северозападно от град Аргостоли, и на 305 км западно от столицата Атина. Серията от множество по-слаби трусове продължи, съобщиха атинските сеизмолози. За последните 12 часа в Гърция бяха регистрирани 30 земни труса. Останалите трусове през изминалата нощ бяха с магнитуд между 3,2 и 4,7 по Рихтер. Няма данни за пострадали хора.

Неделното земетресение е в сеизмично активен район, но дори свикналите на това хора споделиха тревогата си пред Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Не е обявена опасност за възникване на цунами. Земетресението бе усетено в цяла Западна Гърция.

„Беше много силен трус и хората се изплашиха. До момента няма съобщения за пострадали, но има данни за щети по пътната мрежа и няколко къщи, но те не са сериозни", съобщи представител на полицията на острова.

В същото време от полицията в Атина съобщиха, че са нанесени щети на осем къщи и още няколко селски сгради, но няма ранени. Гръцкият вътрешен министър спешно замина за Кефалония с хеликоптер, за да оцени ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай