Важно за пушачите! Какво забрани Европейската комисия

Очакванията са до 2040 г. по-малко от 5% от европейците да пушат

Важно за пушачите! Какво забрани Европейската комисия | StandartNews.com

Европейската комисия предложи в сряда (29 юни) да се забрани продажбата в ЕС на ароматизирани нагрявани тютюневи изделия - т.е. само тези, които са със забележим мирис или вкус, различен от тютюневия, съобщава euronews.com.

Забраната ще обхване само артикули като нагрявани тютюневи изделия и няма да засегне електронните цигари или други продукти за вейпинг, които съдържат само никотин и произвеждат пушек. Нагретите цигари често се разглеждат като алтернатива на други тютюневи изделия, тъй като по-ниската температура, при която работят подобните на писалка устройства, им позволява да не изгарят тютюна или да произвеждат дим, когато се използват. 

Те обаче нносят сериозни рискове за здравето, свързани с употребата на тютюн.

Неотдавнашно проучване на Комисията показа 10% увеличение на продажбите на нагрети тютюневи изделия в повече от пет държави-членки, докато нагретите тютюневи изделия надхвърлиха 2,5% от общите продажби на тютюневи изделия като цяло в региона.

"Чрез премахването от пазара на ароматизирания нагряван тютюн, ние правим още една стъпка към реализирането на нашата визия в рамките на Европейския план за борба с рака за създаване на "поколение без тютюн" с по-малко от 5% от населението, което използва тютюн до 2040 г.", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Според данни на ЕС ракът е втората водеща причина за смърт в блока с около 1,3 милиона смъртни случая от рак и 3,5 милиона нови случая всяка година. Приблизително 40% от гражданите на ЕС ще се сблъскат с рак в даден момент от живота си, като годишното икономическо въздействие се оценява на около 100 милиарда евро.

Европейската комисия по-рано заяви, че иска да гарантира, че по-малко от 5% от населението ще употребява тютюн до 2040 г. Предложението за забрана отива за преглед до страните членки и депутатите в Европейския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай