Ципрас предаде премиерския пост на Мицотакис

Партията на Мицотакис спечели близо 40% на вчерашните извънредни парламентарни избори

Ципрас предаде премиерския пост на Мицотакис | StandartNews.com

Лидерът на гръцката консервативна партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис се закле днес като премиер на страната след убедителната победа на вчерашните парламентарни избори с платформа за инвестиции, по-ниски такси и работни места.

Партията му спечели близо 40 процента на вчерашните извънредни парламентарни избори. Шест партии влизат в новия парламент, извън него остава крайнодясната „Златна зора“ .

Абсолютната победа на Нова демокрация дава възможност за еднопартийно правителство без компромиси, посочват коментарите  по изборните резултати. Със 158 депутати от 300-членния парламент Мицотакис владее напълно ситуацията в страната, пишат днешните вестници.

Пред избирателите и гръцките медии Мицотакис каза: „Ще продължа със същата скромност и упорита работа, които ме доведоха до тук. Имам дълбока вяра в неизчерпаемите способности на хората. Искам да видя отново този народ да просперира и да си възвърне самочувствието. Искам да дам на децата, които си заминаха, възможността да се върнат в нашата страна, ако решат да го направят."

След обявяването на резултатите от вота премиерът Алексис Ципрас заяви, че уважава волята на гръцкия народ и допълни, че приема присъдата на хората с високо вдигната глава.

Причината за загубата на СИРИЗА е липса на доверие, категорични са коментарите по изборните резултати

Сред първите поздравили Мицотакис бяха българският премиер Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов е посочил, че е уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план. Юнкер, от своя страна, отбелязва, че Гърция я чака още много работа за пълно икономическо възстановяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай