"Безсрамен цинизъм". Хърватският президент с критики към ЕС

Кога Босна и Херцеговина ще получи статут на кандидат?

"Безсрамен цинизъм". Хърватският президент с критики към ЕС | StandartNews.com

Решението да бъде даден статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна, а същото да не се направи за Босна и Херцеговина, е безобразен цинизъм, заяви хърватският президент Зоран Миланович, цитиран от Хина, съобщава БТА.

Решението на Европейския съвет на Украйна да бъде даден статут на кандидат за членство в Европейския съюз, а същото да не се направи за Босна и Херцеговина, е  безсрамен цинизъм и хърватска политическа трагедия, оцени днес хърватският президент.

Това е предателство. Това е хърватска политическа трагедия. Това още не можем да сложим в категорията на държавно предателство, но това е предателство.  Едно студено, цинично и садистично предателство, в което на хората, които страдат цинично, се обяснява, че всъщност им се помага, цитира загребската агенция оценката на Миланович на факта, че Босна и Херцеговина остана в чакалнята  за статут на кандидат за членство в ЕС.

Това, което вчера прие Европейският съвет, е такъв безобразен цинизъм, с който (премиерът на Хърватия Андрей) Пленкович се хвали. Кога Босна и Херцеговина ще получи статут на кандидат? Когато изпълни всичко онова, което никога няма да изпълни, защото някои в Босна просто не искат това, каза хърватският президент.

Лидерите  на държавите-членки на ЕС вчера в Брюксел решиха да дадат на Украйна и Молдова статут на кандидати за членство и обещаха европейска перспектива на Грузия, но за Босна  такова решение липсваше.

Хърватският външен министър Гордан Гърлич  Радман заяви, че Босна и Херцеговина  като  дисфункционална държава не може да бъде кандидат за членство в ЕС. Според Миланович това становище е срам за Хърватия.  Дали Украйна е функционална държава, попита  хърватският президент.  Радвам се, че Украйна получи  статут на кандидат. Обаче Босна и Херцеговина още преди руското нахлуване в Украйна  бе Швейцария в сравнение с Украйна, добави Миланович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай