Златните момичета с историческа победа в Токио

До последния момент не вярвах, че нещо толкова велико може да се случи на нас, признава Стефани Кирякова

Златните момичета с историческа победа в Токио | StandartNews.com

 

  • Усложнихме съчетанията 20 дни преди олимпиадата, което можеше да ни струва медала, казва треньорката Весела Димитрова
  • До последния момент не вярвах, че нещо толкова велико може да се случи на нас, признава Стефани Кирякова

 

Българският ансамбъл по художествена гимнастика донесе трети златен медал от Олимпийските игри в Токио след титлите на Ивет Горанова в каратето и на Стойка Кръстева в бокса. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова заслужиха олимпийското злато.Това е историческа първа титла за България в художествената гимнастика. Българките прекъснаха хегемонията на Русия в художествената гимнастика на олимпийски игри. Самите рускини и злобната им треньорка Юлия Винер още не могат да понесат факта, че отдавна трябваше България да се окичи златото. Отдавна! Но съдийскатка мафия в този спорт пречеше.

"До последния момент не вярвах, че нещо толкова велико може да се случи на нас. Очаквах за Русия пак да се изпише първо място. През цялото време си казвах: "Сребърен медал, нали?". Когато видяхме, че Русия са втори, беше една космическа емоция, която трае само няколко секунди, но до края на живота си няма да можем да опишем с думи. Бяхме там, една до друга, и се радвахме като деца", сподели Стефани Кирякова."Направихме един много сполучлив ход - усложнихме съчетанията 20 дена преди олимпиадата", разказва треньорката Весела Димитрова и признава, че това е можело да струва "дори медала, да не говоря за златния".За момичетата е било трудно - "нямахме толкова време да ги изработим", признават те. В началото нещата не се получавали. "Казвахме: "Госпожо, изчакайте, няма как да стане сега!", но получили отговор: "А кога?". Слава Богу, успели да намерят начин.

Една от съотборничките в златния ни ансамбъл - Мадлен Радуканова - игра контузена, със силна болка в десния крак. "Болеше ме страшно много, но просто мислех елемент по елемент за цялото съчетание и това какво трябва да направя, а не какво ме боли", разказва тя за преминаването си през препятствието.Постигнатото носи "огромно щастие, огромно удовлетворение, огромна радост", споделя Весела Димитрова. "Един успех, постигнат с много труд, упоритост, отдаденост и желание за победа." За острата, дори груба реакция на Русия тя казва, че дори не са обърнали внимание. "Бяхме щастливи, че победихме" - това е надделяло над жилещите думи от най-високия пиедестал в руската федерация.

                   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай