Жеков: „Държавата и общините да помогнат, за да имаме повече като Сани”

Жеков: „Държавата и общините да помогнат, за да имаме повече като Сани” | StandartNews.com

Сочи. „Днес Радослав Янков направи нещо изключително – заяви веднага след приключването на паралелния гигантски слалом Виктор Жеков, който е баща и личен треньор на Сани Жекова и остана в Сочи да помага на Радослав. "Това момче първо заслужава похвала, че се класира на Олимпиада, където стартират само най-добрите. Освен това за кратко време той съкрати разликата с елитните бордисти с повече от секунда. Това е огромен прогрес, който трябва да бъде оценен. Не гледайте само 25-ото място, гледайте потенциала на този наш състезател. Та той е тук, наравно с великите сили в нашия спорт, които разполагат с огромни щабове, с лаборатории, с вакс-камиони, с милионни бюджети, с цели изследователски центрове. А ние в България сме трима човека на кръст в сноуборда и се чудим как да вържем двата края", продължи коментара си той.

 

"Искам да поздравя Радослав, както и треньорът му Георги Атанасов, тъй като те са свършили огромна работа. Радослав бе един от младите ни таланти, които за малко да бъдат загубени за спорта. Вижте и друго – сноубордът е ощетен като участие на Олимпиадата. Само 32-ама бордисти имат правото да пристигнат в Сочи, докато днес на старт в гигантския слалом на ските например застанаха 109... Е, направете си сами изводите. Тъй че да поздравим Радослав и да го подкрепим, защото той е талант и има огромен потенциал. За да се развие обаче, за да можем да открием и изградим повече като него и те да отидат още по-напред в световни сноуборд, е нужно тотална промяна в системата", каза още Виктор Жеков.

 

"Нужна ни е помощ от държавата, от общините. Те трябва да обърнат повече внимание на тренорите, да подобрят статута, заплащането и условията в които работят. Ски-курортите също следва да са съпричастни със задачата да подготвяме елитни бордисти, като ни подпомагат с по-достъпни ски-пасове и с осигуряване на трасета за тренировки. Няма как от нищо да стане нещо. Всеки успех е базиран на основни принципи и ако не ги спазваме, няма как да имаме елитни състезатели от ранга на Сани", добави бащата на Сани.

 

Треньорът на Радослав - Георги Атанасов също отбеляза прогреса на своя състезател: „Самото спечелване на квота и това да си сред 32-амата топбордисти на планетата е невероятен успех за нас и по-специално за Радослав. А той тук изпревари 7 от най-силните в света. За мен това е важно. Радослав изпълни перфектно указанията и се справи много добре. Бих казал, че днес постигна максимума, или поне 90 процента от него. Той е млад състезател и ако продължава така, би могъл да постигне много. Нека подкрепим този наш талант, нека не го смачкваме със свръх очаквания и негативни коментари за 25-ото място".

Самият Янков обяви, че първото му спускане в Сочи е било малко по-слабо, вероятно защото за първи път стартира на олимпиада. "Втория манш обаче се представих по-добре. Трасето бе твърдо, през нощта бе паднал нов сняг и температурата бе под нулата. Сега вече съм по-спокоен и очаквам с нетърпение слалома в събота, каза Янков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай