Защо няма "малък финал" на Евро 2020

Това е единственият голям международен турнир по футбол, който няма плейоф за третото място

Защо няма "малък финал" на Евро 2020 | StandartNews.com

Отборите на Италия и Англия ще се противопоставят на финала на Евро 2020 на „Уембли“ в неделя, 11 юли. Те отстраниха по пътя си Испания и Дания, но тези два тима няма да играят помежду си, за да определят бронзови медалисти. Европейското първенство е единственият голям международен турнир по футбол, който няма плейоф за третото място.

Световното първенство, Копа Америка и Африканската купа на нациите обаче имат такива срещи, които обикновено се провеждат в деня преди финала. Самите отбори често използват "малкия финал" като възможност да дадат шанс за изява на футболистите, които не играли като титуляри в останалата част от шампионата.

Тазгодишното Европейско първенство също няма да има „малък финал“, предаде БНТ. Отборите, които загубиха полуфиналите си (Дания и Испания), вече се прибраха у дома, без повече участия.

Европейските първенства започват да се провеждат от 1960 година, когато има мач за третото място. Това продължава до 1980 година. При последното издание на „малкия финал“ Чехословакия побеждава Италия с 9:8 след дузпи и равенство 1:1 в редовното време. В същата година организаторите на шампионата бяха силно критикувани за лошата посещаемост и ниска телевизионна гледаемост. Това е и основната причина, поради която този двубой отпада от програмата на еврофинали. В този смисъл, представителите на УЕФА няма как да бъдат укорявани, още повече, че част от мачовете за третото място губят от чара си, защото в тях не участват най-големите звезди, а резервите.

Финалът на Евро 2020 между Англия и Италия ще се проведе в неделя, 11 юли, от 22.00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай