Йоканович: Футболът не е бокс, а аз не съм Исус

Сърбинът обещава ред, колектив и титла за юбилея

Йоканович: Футболът не е бокс, а аз не съм Исус | StandartNews.com

София. Изтупан и елегантен, новият треньор на "Левски" Славиша Йоканович определено впечатли при представянето си на "Герена" вчера. Бившият наставник на "Партизан" говори пространно и засегна различни теми.

"Левски"

Футболът не е бокс. Това е колективен спорт. Те трябва да играят както аз искам, а не както си искат те. Трябва да са отбор. В "Левски" има качество, има добри футболисти, трябват ни обаче много воля и организация. Оттук нататък ще налагам своя стил на игра. Не съм Исус Христос, за да променя всичко с магическа пръчка. Имаме проблеми в отбрана и ще търсим начин как да ги решим. Трябва да печелим всеки мач, целта е единствено и само спечелване на титлата. Наясно съм в какъв клуб съм

Мачът в Пловдив

Тъжна беше гледката на празния сектор в Пловдив. "Левски" загуби от "Ботев", но мачът можеше да приключи по всякакъв начин. Не съм никак доволен от това, което видях, като мисля, че и привържениците не са очаровани. "Левски" има бързи футболисти. В средната линия притежавахме контрол по време на мача с "Ботев". Имаме материал в състава, но нямаме съвършен играч.
Искам през май публиката да е доволна, а ние да вземем трофея. Ако някъде се допускат грешки, то аз ще съм виновен, аз приемам отговорността.

Тактиката

Не сме отбор отбор, който не знае нищо и няма съвсем никаква визия. Трябва да сме организирани. Не съм треньор, който има своя определена система и я следва. Трябва да имаме простор да играем по различни начини. Аз не съм магьосник. Не може само да стискаме палци и да се надяваме нещата да се променят - това би било пагубно. Имаме шест дни до първия мач с "Локомотив" (Пд). Ще се подготвим максимално добре."

Комуникацията

Говоря испански и ще се разбирам лесно с португалците, а сръбският е близък до българския, така че няма да има проблем с комуникацията. Идеалите във футбола са ми "Барселона" и "Байерн", но всеки треньор трябва да се съобразява с това, с което разполага.

Юбилея

"Левски" е велик клуб, бил е такъв и преди този юбилей. Ще бъде такъв и когато става на 200 години. Във всеки случай е чест за мен, че водя отбора в сезона на годишнината. Бях футболист на "Депортиво", когато "Реал" М имаше 100-годишен юбилей на "Сантяго Бернабеу". И знаете какво стана. Така че не трябва да сме напрегнати. Ще направя така, че да практикуваме красив футбол - вярвам в своите умения.

Школата

Обичам да работя с младите. Тренирал съм Адем Ляич и Стеван Йоветич. Ако някой от младите в ДЮШ покаже добра форма, ще го използвам. Ще дам шанс на талантливите момчета да се развият."

Предшествениците

Не съм разговарял с никой от другите сръбски наставници, които са работили в България. Не виждам защо. Треньор ми е бил Люпко Петрович. Познавам и Достанич, и Муслин, но не съм контактувал с никого, преди да дойда на "Герена". Не живея в Белград, а в Испания.

Амбицията

Искам да работя поне до май. А дали ще остана три месеца или 30 години, във футбола нищо не се знае. Може пък след 2-3 тренировки клубът да не ме иска - всичко е възможно. Амбициозен съм и имам самочувствието, че ще предам на играчите хъс и вяра. Знам, че сега не е лесно на никого в клуба и аз съм човекът, който трябва да изкара отбора на правилния път и да направим стъпката. Наясно съм, че "Левски" е бил на крачка от титлата миналата година. Тази няма да пропуснем и ще я вземем.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай