Втори шамар за националите! И Швеция ни унижи!

Втори шамар за националите! И Швеция ни унижи! | StandartNews.com

Видео ТУК!

Живото предаване от мача - ТУК!

Критиките на Хубчев - ТУК!

За 4 дни България 2 пъти яде пердах в световните квалификации, което се очакваше. След гилотината в Париж, националите ни бяха унижени в Стокхолм с 0:3 от Швеция.

И не е вярно, че вече нямало слаби национални отбори в Европа. Ние сме един от тях.

Както се очакваше още след жребия, след третия мач в групата България вече е на практика аут от световното и в оставащата една календарна година ще доиграва проформа цикъла за Мондиал 2018. Нито имаме реални шансове да се класираме, нито сме за там.

А селекционерът на Люксембург Люк Холц се оказа прав в мрачните си прогнози преди мача - Тре крунур бяха по-силни и ни разкъсаха.

Една Швеция, която с нищо не блести, дори без Златан Ибрахимович, показа добра колективна игра и ни разнищи. Същият този отбор, който изобщо не е извънземен, само преди месеци се провали на Евро 2016. А част от шведските играчи на "Френд арена" тази вечер бяха сред разочарованията във Франция през лятото.

Мачът се разви като по поръчка за домакините, с 2 гола точно преди почивката на Ола Тойвонен и Оскар Хилемарк. Още един малко след подновяването на Нилсон Линдельоф окончателно обезсмисли мача и превърна доиграването в мъчение за нашите футболисти.

Едно златно положение, в който Ивелин Попов изпусна гол на полупразна врата при 1:0, вероятно ще се превърне във фалшивото вдъхновение за оптимистите, че е могло да се представим и по друг начин.

Нямаше как!

Въпросът е на нас какво ни липсваше?

И след 1:0, и след 2:0, и след 3:0 играта ни беше една и съща, защото липсваха физически възможности, а също и психика за реакция. На пръв поглед, това беше все още съставът на злощастния Ивайло Петев, "Динамо" Загреб да му бере греховете! Вината все още не е на Петър Хубчев. Обяснения от рода "едната линия трябва да е по-активна" и "организацията трябва да е различна, за да има изненада" са пълнеж за коментарите на т. нар. футболни хора. Реално проблемите са различни и касаят целия футбол - от онези, които се занимават с израстването на играчите, до онези, които ги трансферират в чужбина в подходящи отбори. Години сякаш ни предстоят, преди да отлепим.

... Да не забравим да отчетем дебюта на младия Мартин Райнов...

На този фон Йордан Лечков се оказва прав, че ние просто сме аутсайдери. А всички нападки срещу Хубчев до този момент са прибързани. Което показва, че може би още не сме стигнали дъното, защото той вече е притискан до стената. А един от критиците му е човек, чийто отбор е затънал в средата на класирането на посредствената ни Първа лига, но което не му пречи да размахва пръст и да му дава съвети на килограм. Нищо, че във футбола неговият стаж е по-малък от този на Хубчев.

Този мач спокойно можеше да мине с мълчание в ефира и без коментар. Дето се вика - за умрелия по-добре нищо. И щеше да е по-добре, защото на терена във всеки момент всичко беше ясно и без думи. А некадърните удари на Ивелин Попов към вратата бяха изключението, което потвърди правилото.

А след мача защитникът Васил Божиков си го призна открито: "Аутсайдери сме".

Статистика

Швеция - България 3:0

"Френс арена" в Стокхолм, 21 777 зрители

ШВЕЦИЯ: Р. Олсен, Крафт, Линдельоф, Гранквист, М. Олсон /63 Аугустинсон/, Дурмаз, Хилемарк, Екдал, Форсберг /74 Вендт/, Берг /85 Гуидети/, Тойвонен
Селекционер Яне Андерсон

БЪЛГАРИЯ: Стоянов, Стр. Попов, Ал. Александров, Божиков, Недялков, Г. Костадинов / М. Александров/, Славчев /89 Райнов/, Дяков, Чочев /72 Марселиньо/, Г. Миланов, Ив. Попов
Селекционер Петър Хубчев

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Тойвонен 39, 2:0 Хилемарк 44, 3:0 Линдельоф 58

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Гранквист /Шв/; Ал. Александров /Бълг/

Съдия Майкъл Оливър /Англия/

***************

Другите мачове в групата

Холандия - Франция 0:1
Беларус - Люксембург 1:1

Класиране
1. Франция 7 т.
2. Швеция 7 т.
3. Холандия 4 т.
4. БЪЛГАРИЯ 3 т.
5. Беларус 2 т.
6. Люксембург 1 т.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай