Викат Мими Йорданов за синьо вице

Викат Мими Йорданов за синьо вице | StandartNews.com

София

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, който сега работи като адвокат, ще е вицепрезидентът на сините. В петък лидерите на Съюза на десните сили ще регистрират двойката ден преди ЦИК да хлопне кепенци за регистрация за президентските избори.

Въпреки че десните бяха едни от първите, които обявиха името на мераклията си за държавен глава, те едва успяха да си изберат вице. Първоначално ДСБ трябваше да посочи кандидата, но след като СДС подписа споразумение с ОДС, Командира се отрече от Синята коалиция. И не се регистрира с тях за общо участие на президентските избори. Така тръгнаха приказки, че Любен Дилов от ОДС ще е вторият човек зад Румен Христов. Лидерите на Общността на демократичните сили Евгений Бакърджиев и Стефан Софиянски обаче не се натискали на всяка цена да имат човек във властта, разказаха депутати.

Шефът на СДС Мартин Димитров доста време оглежда различни кандидати. Повече от тях са отказали да участват в надпреварата, тъй като социолозите са скептични относно стигането им до балотаж. Бяха оглеждани антропологът Харалан Александров, журналистът Петър Волгин, Любен Дилов-син, земеделката Петя Ставрева.

Хора от централата на СДС твърдят, че не е било нужно много време Мартин Димитров да убеди ексвътрешния министър Емануил Йорданов да участва в надпреварата. Той бил подходящ, защото хем бил от СДС, хем бил разпознаваем. Освен това десните смятат, че той ще е достоен противник на вицето на ГЕРБ Маргарита Попова, която също като него е завършила право в Софийския университет. Не е изключено Съюзът на десните сили да подкрепи ГЕРБ на балотажа за президентските избори, твърдят запознати. Още повече че когато Иван Костов вече не е в Синята коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай