Верстапен спечели Гран при на Бразилия

Наказание извади Хамилтън от тройката

Верстапен спечели Гран при на Бразилия | StandartNews.com

Холандецът Макс Верстапен с "Ред Бул" спечели старта за Голямата награда на Бразилия, предпоследен кръг от сезона във Формула 1.

Верстапен, който потегли пръв на пистата "Интерлагос", след като беше най-бърз в квалификациите вчера, не позволи да бъде изпреварен и с време 1:33:14.678 час записа трета победа за сезона и общо осма в кариерата си.

Втори на 6.077 секунди завърши Пиер Гасли от Франция с "Торо Росо", който за първи път в кариерата си заслужи място на подиума.

Трети на 6.139 секунди се нареди  миналогодишният победител Люис Хамилтън (Великобритания) с "Мерцедес", който вече си осигури трета поредна и общо шеста световна титла.

Състезанието беше изключително драматично, особено след 52-ата от 71 обиколки, когато Валтери Ботас (Финландия) с "Мерцедес", който се движеше пети, отпадна заради проблем с двигателя.

Това наложи влизането на пистата на кола за сигурност до премахването на автомобила на Ботас.

Лидерът в този момент Верстапен влезе в бокса и смени гумите си с по-меки от типа "софт", докато Хамилтън остана на трасето и продължи с по-твърдите "медиум".

Холандецът излезе втори, но при подновяването на състезанието в 60-ата обиколка успя да изпревари британеца още на втория завой.

Драмата продължи, когато шест обиколки преди края в битка за четвъртото място Себастиан Фетел (Германия) закачи със задната си гума съотборника си от "Ферари" Шарл Льоклер (Монако) повреди предното му окачване, заради което и двамата отпаднаха.

Сблъсъкът между двамата наложи нова поява на колата за сигурност на пистата заради отломките от двата болида на трасето, а Хамилтън веднага влезе в бокса, за да смени гумите си със "софт", но се върна четвърти.

При рестарта на състезанието две обиколки преди края британецът бързо изпревари Гасли и подгони движещия се втори Александър Албон (Тайланд) с "Ред Бул".

Малко по-късно Хамилтън успя да изпревари Албон, но в опита си да го затвори тайландецът закачи световния шампион и се завъртя, а в последствие завърши 15-и.

Британецът продължи, но Гасли се възползва от инцидента и да излезе на втора позиция, която той удържа в последната обиколка, въпреки натиска на Хамилтън, който завърши трети на по-малко от половин болид и само 62 хилядни от секундата изоставане, макар и с увредено предно крило.

Страхотно състезание направи и Карлос Сайнс (Испания), който потегли последен, а завърши четвърти на 8.896 секунди зад победителя. 

В генералното класиране Хамилтън завърши с 396 точки, пред Ботас с 315, а Верстапен излезе трети с 260 точки преди последния старт за сезона в Абу Даби.

Малко след състезанието Хамилтън бе наказан с прибавяне на пет секунди към времето му на състезанието за Гран при на Бразилия във Формула 1.

Хамилтън финишира трети, но бе санкциониран заради сблъсък с Александър Албон и остана седми в класирането.

От санкцията на британеца се възползва испанският пилот на „Макларън“ - Карлос Сайнс-младши, който зае третото място и спечели първия си подиум във Формула 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай