Уикенд край Нови Искър: Асфалтът забранен

Уикенд край Нови Искър: Асфалтът забранен | StandartNews.com

Нови Искър. "Състезание за мъжкари". "Едно от най-яките трофита, на които съм бил". "Изкефихме се максимално, въпреки че не успяхме да финишираме". Такива коментари преобладаваха сред участниците след края на офроуд състезанието Novi Iskar Trophy Challenge 2013, което се проведе между петък и неделя миналата седмица. То е част от веригата Bulgaria Trophy Challenge, създадена в началото на годината.

В четвъртото поредно издание на надпреварата, организирана от местния клуб "Нови Искър 4х4 Екстрийм" и председателя му Владимир Раденков, се включиха над 20 екипажа от България и 2 от Сърбия. Повечето от тях още в петък премериха сили в пролога, който представляваше загрявка, а финалът му определи и реда на стартиране за тежкото трофи, което ги очакваше в събота. На следващия ден дойде и дългоочакваният старт. Около 10,30 ч по 60-километровото трасе потегли първият джип, а след него и останалите. Малко по-късно всеки от екипажите започна истинска борба с терените по "пътя", специалните етапи и екстремните. Оказа се, че почти всички от тях доста изтормозиха както самите машини, така и пилотите и навигаторите. Но това в никакъв случай не предизвика недоволство у тези хора. Дори напротив, накара ги като истински офроудъри да се изкефят максимално на тежкото трофи. След няколко часа каране дойде и поредното доказателство за духа на участниците в състезанието. Джипът на екипажа Гюнайдин Мурад-Делян Димитров претърпя техническа повреда, която не му позволяваше да продължи. Подобни проблеми обаче не сломяват духа на истинските офроудъри. След като отстраниха машината от трасето и я поправиха, двамата се върнаха в състезанието и в крайна сметка завършиха на девето място. Проблеми имаха и други екипажи. Живко Бакалов и Георги Василев например "успяха" да преобърнат джипа си при едно от изкачванията. Въпреки щетите по машината двамата продължиха и малко не им достигна да се качат на почетната стълбичка, като в крайна сметка се наредиха четвърти. Пред тях в класирането застанаха съгражданите им от Стара Загора - братя Любен и Диян Диневи, които спечелиха третото място в "Novi Iskar Trophy Challenge 2013". Втората позиция беше за Мариян Петков и Димитър Паунов от Своге. Първото място в състезанието пък зае сръбският екипаж, съставен отново от братя - Небойша и Горан Ракич. Това обаче не беше особено голяма изненада, тъй като двамата се включват в "Novi Iskar Trophy Challenge" за трети път, а миналата година също бяха първи.

В последния ден от надпреварата се проведе състезание по затворено трасе - т. нар. трайъл. В него се включиха както участници от трофито, така и дошлите само за трайъла. Това бе и най-атрактивната част за публиката, която наброяваше няколкостотин души и следваше джиповете по цялото трасе. Първите 3 места в този клас заеха пилотите Светослав Христров, Радослав Колев и Славян Стоянов и техните навигатори. След награждаването в двата класа всички се разотидоха с надеждата догодина отново да се видят и премерят сили на "Novi Iskar Trophy Challenge 2014".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай