Тръгва професионална отборна лига по кикбокс

Тръгва професионална отборна лига по кикбокс | StandartNews.com

На 8 април в столичната зала „Сиконко" ще е първият мач от новата професионална отборна лига по кикбокс ULTIMATE TEAM FIGHT. На ринга ще излязат отборите на „Делта гард" и боен клуб НСА.

Лигата в първия си сезон обединява пет клуба (още „Иккен", Ред тийм" и „Терес"), които ще се изиграят общо 10 мача. Намерението на организаторите от Българската конфедерация по кикбокс и муай тай е няколко сблъсъка да се състоят извън София. Най-интересният двубой между „Иккен" и „Делта гард" ще е на 27 май във Варна. Боевете ще са по правилата на най-тежкия стил в кикбокса – К1. Отборите са събрали почти всички най-добри родни кикбоксьори.

Целите със създаването на новата професионална лига основно са три – каза Стефан Маринов (вдясно на снимката, седнал), член на Управителния съвет на конфедерацията по кикбокс и муай тай, който ръководи професионалното направление в организацията. - Да популяризираме още повече кикбокса у нас, най-добрите бойци аматьори у нас да натрупат опит и умения, за да могат с успех да излязат на професионалния ринг и в чужбина и да може най-силните ни състезатели да получат по-добри доходи от упражняването на любимия си спорт, който обаче е и много тежък."

Отборите ще са съставени от по 7 състезатели и още толкова резерви, като в първия сезон в лигата ще могат да се бият само българи, а от втория – и чужденци. Във всеки отборен двубой ще има премии за бойците по стандартите на промоутърската компания PROFIGHT. Крайният победител ще вземе 15 000 лв., а вторият отбор – 7000 лв. Отделно най-добрите бойци ще получат покани за участие в планираните четири професионални галавечери по кикбокс и муай тай у нас до края на годината. В кикбокса, за разлика от бокса, е разрешено аматьори да се бият при професионалистите и обратно.

„На 10 юни ще е кулминацията в лигата – мачът между първия шампион и Отборът на звездите от останалите клубове-участници" – каза Димитър Ангелов (вляво на снимката, седнал), съпрезидент на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай. - Сигурен съм, че догодина участниците в лигата ще са поне осем и ми се иска тя да прерасне в балканска с бойци от региона. Спомням си преди 22 години, когато стартира професионалната отборна лига „Самурай" - тогава тя на практика за първи показа кикбокс пред публика у нас. Сега, след прекъсване от две десетилетия, подновяваме с големи амбиции за развитие професионалната лига по кикбокс у нас и съм убеден, че двубоите ще се радват на много голям интерес както в София, така и в цялата страна. Тези мачове ще ни позволят и да направим една обективна ранглиста на професионалните бойци по кикбокс в България."

От конфедерацията по кикбокс и муай тай се похвалиха с четиримата си световни шампиони на завършилото наскоро първенство на планетата по муай тай в Тайланд. Златни медали са спечелили Милен Маринов (51 кг), Кристиян Георгиев (86), Димитър Илиев (81) и Християн Тотев (91). В най-силното световно в 13-годишната история на първенствата са участвали над 500 бойци от 54 държави.

Очаква се в близките дни спортният министър Красен Кралев да награди световните шампиони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай