Вторник,

Токио и МОК в спор за компенсациите

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Японското обяви, че все още няма споразумение с Международния олимпийски комитет (МОК) за покриване на допълнителни разходи поради отлагането на Олимпийските игри в Токио от 2020 г. до 2021 г. във връзка с пандемията на коронавирус. Новината съобщи във вторник на пресконференция генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга.

"Няма такова споразумение. По отношение на допълнителните разходи, свързани с отлагането на игрите, на 16 април при преговорите между организационния комитет и МОК потвърдихме, че последствията от отлагането на олимпиадата, включително финансовите разходи, са наш общ проблем. Съгласихме се да извършим необходимата оценка и да обсъдим това въпрос - каза той.

По-рано на уебсайта на МОК се появиха материали, свързани с отлагането на Олимпиадата. В него се посочва, че "японският премиер Шинцо Абе се е съгласил Япония да продължи да покрива разходите, които би направила в съответствие с условията на споразумението за 2020 г."

Коментирайки доклада на МОК, губернаторът на Токио Юрико Койке каза пред репортери във вторник, че японското правителство, столичните власти и организационният комитет на игрите ще продължат внимателно да проучват въпроса за покриване на разходите за отлагане на Олимпиадата. Игрите на 32-ата олимпиада в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 г., но поради пандемията на коронавирусната инфекция те бяха отложени за година и ще се проведат от 23 юли до 8 август 2021 г. МОК отлагаше дълго време решението за отлагане на Олимпиадата с цел избягване на очакваните огромни финансови загуби. Япония понесе най-много щети - страната вече е похарчила повече от $12 млрд  за подготовка. Според експерти, прехвърлянето на Игрите за 2021 може да струва на рекламодателите повече от $1 млрд. Загубите, които националните олимпийски комитети и самите участници тепърва ще изчисляват. Много от тях обаче вече поискаха от МОК компенсации.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички