Спортният министър праща полиция в БФС

Футболнатаб централа обвинена в натиск над клубове и злоупотреби със средства

Спортният министър праща полиция в БФС | StandartNews.com

Министерството на младежта и спорта ще депозира утре в МВР сигнал срещу Българския футболен съюз. 

В министерството  липсвала оригиналната проектна документация, по която БФС е получил финансиране от 818 000 лв. за организацията и провеждането на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 г., на което страната беше домакин през 2015 г. За този факт е подготвен сигнал, който ще бъде депозиран още утре в МВР, съобщиха от министерството на Радостин Василев.   

Днес ММС беше информирано от МВР за получен от тях сигнал за осъществяван натиск от страна на представители на БФС в различни области на страната над представители на футболни клубове.   

На първо място Българският футболен съюз трябва да се съобразява със законите, действащи в Република България. На второ място БФС осъществява дейността си на базата на издаден лиценз от ММС. Изпълнителният комитет на БФС следва да има предвид, че по отношение на законите на Република България, принципите на ФИФА и УЕФА се прилагат субсидиарно и то само по отношение на спортната регулация, посочват от министерството.

Министър Василев е много добре запознат със значението на термина „държавна намеса“ в работата на спортна федерация и той никога не си е позволявал да осъществява такава. Надяваме се, че БФС не счита, че може да съществува и функционира в състояние на национален законов вакуум и да изразява несъгласие с действията на институциите в Република България, оправдавайки се с термина „държавна намеса“. Няма спортна федерация, която да не се съобразява с националното законодателство и институции. БФС не прави изключение, посочват още от спортното министерство.

При положение, че БФС е бил „обект на изключително сериозна по мащабите и публичността си проверка от страна на всички държавни органи“ не би следвало членовете на Изпълнителния комитет да се притесняват от бъдещи контролни действия, които ММС и други държавни органи ще предприемат. Трябва да бъде категорично ясно на цялата футболна общественост, че няма сила, която да попречи на ММС и държавата да извършват проверки и да изискват спазването на законите в страната, посочват още от ведомството на Радостин Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай