Спортни гиганти направиха клубове богаташи

Концерните наливат десетки милиони в топотборите.

Спортни гиганти направиха клубове богаташи | StandartNews.com

Ролята на спортните концерни за екипировки става все по-значима в гигантската бизнесмашина, каквато е съвременния футбол. Както конкуренцията между топклубовете в Европа е жестока, същото важи и за най-известните производители.

А парите се увеличават непрекъснато.


                                                                                    Ударът на Ливърпул


Ето пресен пример.Новият спонсорски договор на Ливърпул с американския гигант "Найки" изстрелва мърсисайдци на първо място сред английските клубове и на трето в Европа по приходи, които идват от екипировка.

Както е известно, "Найки" ще облича европейския и световен клубен шампион Ливърпул от лятото, плащайки по 80 милиона паунда годишно.
Според данните на сайта 90min.com само два клуба на Стария континент получават по-високи приходи от компаниите, които обличат футболистите им - Барселона и Реал Мадрид.

Каталунците също имат договор с "Найки", според който прибират цели 100 милиона паунда годишно, а "Адидас" налива 98 милиона евро в касите на "белия балет".
В престижната класация следват Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал, Челси, Ювентус и Байерн Мюнхен. Клиенти на "Найки" са и "сините" от Лондон, докато "гражданите" защитават честта на "Пума".

Интересна е ситуацията с "Адидас", който от дълги години е акционер в Байерн Мюнхен, но плаща най-малко пари за спонсорски договор на баварците, в сравнение с останалите си топ-партньори (Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Арсенал и Ювентус).


                                                                Реал прибира 1,6 милиарда от нов договор

Реал Мадрид винаги и в челото на класациите за най-богат клуб, а сега вестник „Марка“ съобщава, че Белите ще стана още по-богати, след като подписаха поредния си впечатляващ спонсорски договор. 
Столичани направиха това с германския гигант „Адидас“ и след края на миналата кампанияпарафираха споразумение, според което в касата на мадридчани вече влязат първите суми от 1,6 милиарда евро през следващите 12 години.
Реал е най-високо платеният клиент на компанията за спортни стоки, като ще прибира всяка година по около 120 милиона от нея. Договорът ще включва различни клаузи в зависимост от спечелените трофеи, а „Адидас“ ще има свое специално място на Новия „Сантяго Бернабеу“.

                                                                  

                                                            Арсенал смени "Пума" с "Адидас"


Лондонският Арсенал смени един немски спортен гигант с друг. "Топчиите" от тази година вече ще са с екипи на "Адидас", след като в последните години работиха с "Пума".
Според „Дейли Мейл”

„Адидас” ще налива в клуба от Северен Лондон по над 40 милиона паунда на сезон, след като споразумението бе подписано.
Договорът с "Пума" осигуряваше на "Артилеристите" по 30 милиона паунда на година, докато новият ще бъде доста по-изгоден.

От „Пума” имаха възможност да изравнят конкурентната оферта, за да останат спонсори, но очевидно не са го направили.

Въпреки това обаче, Арсенал ще продължи да получава доста по-малко от някои от големите си конкуренти, след като Манчестър Юнайтед има договор с „Адидас” за 75 милиона на година, докато Челси прибира от „Найки” по 60 милиона.

Новото споразумение обаче ще е по-добро от това на Тотнъм и много близо до договора на Манчестър Сити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай