"Spiegel": Сертификатът на Джокович е подправен

Германското издание поставя под съмнение истинността на документа за прекаран COVID на сърбина

"Spiegel": Сертификатът на Джокович е подправен | StandartNews.com

Разследване на германския "Der Spiegel" поставя под съмнение истинността на сертификата за прекаран COVID на Новак Джокович. Изданието твърди, че има несъответствия в документите, които адвокатите на 34-годишния сърбин са представили пред съда, предава bTV.

Те са внесли хартиени копия от документите, удостоверяващи позитивен PCR тест за COVID-19 на 16 декември и негативен резултат на 22 декември - т.е. Джокович би трябвало да се е заразил и изчистил от коронавируса в рамките на шест дни. 

По разследването "Der Spiegel" си сътрудничи с IT експерти от групата Zerforschung. 

Тестът за коронавирус на Джокович с номер 7371999, който е неговият аргумент за искане на "медицинско изключение" от правилото за недопускане на играчи без ваксинация, би следвало да е направен в 13:05 ч. на 16 декември. Това е тезата на екипа от адвокати на тенисиста, като те твърдят, че 7 часа по-късно същата вечер е получен позитивен резултат.

Дигиталната версия на сертификата, издаден от клиниката "Доктор Милан Иванович Батут" в Белград, е била изследвана от дигитални специалисти, наети от германското издание. Те твърдят, че резултатът от такъв тест е издаден с дигитална марка от 14:21 ч. на 26 декември. Десет дни след датата, която сочат хората на Джокович.

Такава дигитална марка се слага автоматично на тестовете и издадените за тях дигитални резултати, уточнява "Der Spiegel". Номерът на всяка от тях може да се провери в системата, където те влизат хронологично и поредно.

Адвокатите на сърбина са представили и резултата от втори, вече негативен тест, който е издаден на 22 декември от същата клиника. Тук дигиталната "щампа" отговаря на истината - този сертификат е от този ден, в следобедните часове, потвърждава изданието.

"Spiegel" също така представя и скрийншотове от дигиталното сканиране на QR-кодовете на теста на Новак, извършени от хора от медията в понеделник. Първият, направен около 13:19 ч. централно европейско време показва, че тестът е негативен. Около час по-късно при сканиране, кодът вече показва "позитивен". 

Най-сериозната теза в твърдението на германската медия: Номерът на сертификата с позитивния резултат, за който хората на Джокович твърдят, че е от 16 декември, е 7371999 в сръбската база данни за COVID тестване. А този от 22-ри декември, който е негативен, е с ... близо 50 000 по-малко като число. Тоест - той няма как да е направен след първия в такава хронология.

Според специалистите, които са провели дигиталното разследване по поръчка на медията, първият номер е нанесен по-късно в системата и влиза в нея поред, но на този сертификат е сменена датата с по-ранна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай