Себастиан Коу е новият президент на ИААФ

Себастиан Коу е новият президент на ИААФ | StandartNews.com

Сър Себастиан Коу е новият президент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). На изборите по време на 50-ия конгрес в Пекин британецът получи 115 гласа, а за Сергей Бубка (Укр) гласуваха 92.

"Нямам думи да изразя какво чувствам в момента, каза след изборите Коу. „Искам да благодаря на Сергей. Имахме дълга и ползотворна кампания. Мисля, че най-доброто нещо е, че и двамата вярваме в нашия спорт. Искам да благодаря на президента Ламин Диак, на всички федерации, че се доверихте на мен. Това е голям момент за мен, за моите деца, семейство. Това е един от най-значимите моменти в моя живот. Благодаря на моя тим, те не спаха, работихме усилено."

Битката за президентското място противопостави двама легендарни атлети – олимпийски шампиони, световни рекордьори и успешни ръководители в спорта.

„Честито на Себ. Имахме възможност да се срещнем в битка, която ни даде възможност да се срещнем да обсъдим проблемите и възможностите на леката атлетика, заяви Бубка след загубата. – Себ, искам да ти пожелая да управляваш успешно нашия любим спорт. Сигурен съм, че леката атлетика ще се разрастне главоломно. Ще продължа да служа на леката атлетика със същата страст както и до сега. Благодаря на семейството, на екипа ми, че бяха до мен. Благодаря на всички."

Малко по-късно Бубка получи най-много гласове за вицепрезидент на ИААФ - 187. Останалите вицета на Коу са Дахлан Ал Хамад (Катар) - 159, Хамад Калкаба Малбун (Камерун) - 115 и Алберто Хуанторена (Куба) - 111.

Преди гласуването за новия президент членовете на ИААФ приеха за членове на световната федерация Косово и Южен Судан. Също така бе замразено членството в ИААФ на Габон, заради вмешателство на спортното министерство в работата на федерацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай