Състоя се конференция за манипулацията в спорта

Организирана беше от Даниела Дашева

Състоя се конференция  за манипулацията в спорта | StandartNews.com

Източник: ММС

Практическа сесия откри заместник-министърът на младежта и спорта, професор Даниела Дашева. Тя беше свързана с повишаването на осведомеността относно борбата с манипулирането на спортните състезания. Организатор на конференцията бе ММС.

Проф. Дашева изтъкна, че за справяне с недопустими практики и с корупцията в спорта е много важно да се гарантира наличието на подходящи разпоредби, механизми и инструменти за запазване и осигуряване на спортния сектор. В този контекст Министерството на младежта и спорта инициира създаването на Национална платформа между заинтересованите институции за борба с манипулирането на спортни събития съобразно изискванията на Конвенцията Маколин.

Проф. Дашева добави, че една от приоритетните теми, по които ММС работи, е именно борбата с манипулирането на спортни състезания. „Това е глобална заплаха, която се нуждае от глобален отговор. Справянето с този проблем изисква национално и международно сътрудничество между публични, правоприлагащи и съдебни органи, спортни организации, хазартни регулатори и всички останали заинтересовани страни“, акцентира заместник-министърът на младежта и спорта. 

Проф. Дашева добави, че отчитайки своята координационна функция в борбата с манипулирането на спортни състезания, ММС се обърна към нидерландската фондация за почтеност в спорта за включването на страната ни в международния проект IntegriSport 3.0., който има амбицията да повиши ефективността на разследванията на национално ниво. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай