Руските атлети отстранени от международни турнири

Руските атлети отстранени от международни турнири | StandartNews.com

Руските атлети няма да участват на международни турнири, включително Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. и Световните атлетически серии. Това стана ясно след решение на Съветът на Международната лекоатлетическа федерация (IAAF), която временно отстрани от своите редици Руската лекоатлетическа федерация (ВРАФ). Решението беше взето на 201-ото заседание на Съвета, което се проведе чрез конферентна връзка и беше председателствано от Лондон от президента на IAAF Себастиан Коу. В оригинала на това решение е записано, че трябва да се създаде специална комисия към IAAF, която трябва да вземе окончателно решение по казуса до два месеца. При утвърждаване на санкцията и налагане на наказание от над шест месеца се очаква Руската федерация със сигурност да обжалва санкцията пред Спортния арбитражен съд в Лозана. От комисията зависи каква точно ще бъде тази санкция, но към момента руските атлети са спрени от всякакви участия. 

Сред последствията на отстраняването е забрана на руските атлети да участват на международни турнири, включително Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. и Световните атлетически серии.

Сред последствията на отстраняването е и лишаване на Русия от домакинство на Световното първенство по спортно ходене през 2016 в Чебоксари и от домакинството на Световното младежко първенство по лека атлетика в Казан.

Решението на Съвета на IAAF е следствие на доклада на Световната антидопингова агенция (WADA), който уличи руските атлети и ВРАФ в системно нарушаване на антиподинговите правила, наличие на държавноспонсорирана допингова програма и корупция с цел прикриване на положителни проби.

Припомняме, че Владимир Путин също се намеси в допинг-скандала в руската лека атлетика. Президентът на Русия обяви, че е назначил вътрешно разследване по случая, който взриви световния спорт. Президентът, който е носител на черен колан по джудо, начерта най-важните действия, които трябва да бъдат предприети.

"Първо, след събитията от последните дни, поисках от спортният министър Виталий Мутко и от останалите колеги, свързани със спортните дела да действат много внимателно. Второ, трябва да направим свое собствено прозрачно разследване и в същото време да комбинираме усилията си с международните организации, за да стигнем до разрешаването на този огромен проблем. Държа да се потърси и лична отговорност, ако се докажат обвиненията", заяви Путин.

В резултат на това Европейската федерация по лека атлетика ще пише днес на Руската лекоатлетическа федерация, за да ги информира, че руските спортисти няма да могат да се състезават в предстоящите европейски състезания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай