Революция в ШЛ! Нови правила

Първи промени от 20 години насам

Революция в ШЛ! Нови правила | StandartNews.com

Обновената Шампионска лига по футбол ще представи система за поставяне на отборите в тенис стил за фазата на елиминациите, съобщиха от Европейската футболна централа (УЕФА), разяснявайки промените в най-престижния клубен турнир на Стария континент. Ръчно тегленият жребий, характерен за надпреварата, ще бъде заменен от полуавтоматичен.

През следващия сезон турнирът ще бъде разширен от 32 до 36 участници, а настоящите 8 групи по четири тима ще бъдат заместени от една група, в която отборите ще играят осем мача срещу различни противници. Първите осем отбора ще се класират директно за осминафиналите, а завършилите от девето до 24-о място ще играят в плейофен кръг, за да определят другите осем, които ще продължат напред.

За разлика от настоящия отворен жребий за осминафиналите, клубовете ще бъдат поставени в тенис стил в зависимост от тяхното представяне в груповата фаза. Това означава, че първият и вторият поставен не могат да се срещнат до финала и не могат да играят с отборите, които са поставени под номер 3 и 4 най-рано до полуфиналите.

Това е първата промяна в Шампионската лига откакто осминафиналната елиминационна фаза замени втория групов етап през сезон 2003/2004, отбелязва gol.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай