Четвъртък,

Решиха за Валиева. Стана голям скандал

От: Владислав КОЛЕВ -
1218
Решиха за Валиева. Стана голям скандал
A
A
A

Спортният арбитражен съд (CAS) допусна рускинята Камила Валиева до участие в индивидуалната надпревара по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин.

На 11 февруари международната агенция за тестване (ITA) официално съобщи, че Валиева е дала положителна допинг проба за забраненото вещество "триметазидин" на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия.

Именно заради възстановяването на правата на фигуристката от Международния олимпийски комитет , Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния съюз по кънки (ISU) подадоха жалба, която тричленен панел на CAS в Пекин разгледа вчера след 6-часово онлайн-изслушване на засегнатите страни и днес я отхвърли.

От МОК на този етап единствено съобщиха, че все още не е определено как ще бъдат разпределени олимпийските медали в дисциплината, като това решение ще бъде взето "по-късно". Тимът на САЩ завърши втори, пред Япония, Канада и Китай.

"Решението е нова глава в систематичното неуважение на Русия към чистотата на спорта", заяви председателят на олимпийския комитет на САЩ Сара Хиршланд, цитирана от БНР. И допълни: "Колективната отговорност на олимпийското движение е да защитават целостта на спорта и да следят за това треньорите и спортистите да поддържат високи стандарти. Спортистите имат право да знаят, че се състезават честно. За съжаление с това решение това право им бе отказано".


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com