Радост за треньорите: По-високи възнаграждения

Заместник-министър Дашева разясни новата програма на Спортното министерство

Радост за треньорите: По-високи възнаграждения | StandartNews.com

По-широк обхват на финансиране и по-високи възнаграждения за треньори и длъжностни лица като лекари или кинезитерапевти предвиждат програмите на ММС за финансово подпомагане за 2024 г. на федерациите, администриращи неолимпийски спортове. Те бяха представени от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и неговия заместник проф. Даниела Дашева.

По новата отделна от догодина програма за неолимпийските спортове ще могат да кандидатстват федерации с призови класирания от последно проведените световни (1-8 място) и европейски първенства (1-6 място), както и от Европейските игри през 2023 г. (1-8 място). Всички медалисти от тези шампионати също ще могат да участват в проекта на съответната организация по програмата, като обхватът е разширен и за млади спортисти с потенциал до втората възрастова група преди мъже и жени. С цел по-голяма прозрачност информация, свързана с изпълнението на дейностите по проекта, трябва да бъде публикувана на интернет страницата на съответната спортна федерация.

Спортните организации ще могат да кандидатстват и по програмата за финансово подпомагане на проекти за кадрово и научно-методическо осигуряване. Предвидено е увеличение на възнагражденията на всички треньори и длъжностни лица с 15% спрямо 2023 г., като е добавена възможност за сключване на трудови договори (не само граждански), в които са предвидени и средства за осигурителни вноски. За първи път се дава възможност в проектите на федерациите да бъде включен и лекар според спецификата на спорта, който следва да бъде одобрен от Комисията за олимпийска подготовка.

Очаква се програмите да бъде утвърдени до 31 октомври, а предвиденият срок за кандидатстване е 1 декември 2023 г.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай