Радикална промяна при Златната топка. Кога ще я връчват

Отличието ще се дава в края на футболния сезон, а не през декември

Радикална промяна при Златната топка. Кога ще я връчват | StandartNews.com

Най-престижната индивидуална футболна награда "Златната топка" вече ще бъде връчвана в края на състезателния сезон, а не в края на календарната година, обявиха от списанието "Франс Футбол", което държи правата на анкетата и дава приза.

Обявено е намаляване на броя гласуващи с цел рационализиране на процеса.

Списание "Франс Футбол връчва наградата на най-добрия европейски играч от 1956-а година, а при жените от 2018-а. През 2020-а награда не беше връчвана заради пандемията от коронавирус.

"Няма повече от януари до декември. "Златната топка вече ще се връчва на базата на един нормален футболен сезон: от август до юли", обявиха от "Франс футбол" в Туитър.

Футболистът на Пари Сен Жермен и аржентинска икона Лионел Меси спечели за рекорден седми път наградата през 2021-а година.

Промяната на връчването на наградата ще свие реално сезон 2021/22 и последното събитие, което ще бъде взето предвид е Европейското първенство за жени, което е през юли. Наградите ще бъдат връчени през октомври тази година. Световното за мъже в Катар от ноември до декември ще бъде извън рамките на тази следваща награда и ще се взима предвид при оценките за сезон 2022/23.

За "Златната топка" ще гласуват само държави, които са до 100-ото място в ранглистата на ФИФА. В женския футбол ще гласуват първите 50 в дамската ранглиста на ФИФА, съобщи БНР.

Списанието уточни и критериите за избор на носителя на наградата. Гласуването ще се базира първо на индивидуално представяне, след това на отборно представяне и накрая на честна игра. Основната критика към „Златната топка“ беше, че някои хора с право на глас от малки държави нямат достатъчно релевантност и футболна култура, за да оценяват процесите в европейския футбол, където са и големите клубове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай