Пращаме на Острова трима Бербовци

Илиян от Сандански спечели пълна стипендия от 27 000 паунда

Пращаме на Острова трима Бербовци | StandartNews.com

София. Всяка година футболната академия на британския Брукхауз колидж идва на кастинг у нас. Школото, известно с това, че е трамплин за десетки деца към професионалния футбол, дава стипендия на даровити българчета, за да учат и тренират на Острова. Вече няколко бъдещи Бербовци учат в различни класове на частното школо в градчето Маркет Харбъроу, където обучението струва 27 000 лири. Някои от тях са със стопроцентова стипендия, други получават като помощ 50 на сто от таксата. Всички обаче са обединени от цар Футбол. И от амбицията да стигнат върховете на спорта.

"С всяка година става все по-трудно да изберем победител в българското състезание", твърди Бен Уотс, мениджър на футболната академия на Брукхауз колидж. Затова тази година избраниците са трима.
Пълната стипендия спечели Илиян Митрев, но освен него треньорите са си харесали още двама талантливи нашенци, които са били много близо до спечелването на стопроцентовата субсидия. Жан Михайлов ще получи 50 на сто от сумата, а Дариан Доцински - 40 на сто. Освен с играта си Илиян впечатлил треньорите и с хладнокръвието си по време на кастинга, който трае четири дни. У нас той се организира от консултантска къща "Дарби", която набира младите таланти.

"Не бих казал, че беше лесно да се състезавам, докато ме наблюдават непрекъснато", споделя младежът. Той е от Сандански, но вече две години живее в столицата и тренира в "Славия". Учи в десети клас на 132-ро СОУ и отива във Великобритания за последните две години от обучението - популярната програма A-level. Именно тя дава най-престижната британска диплома за средно образование, която е вход за всички университети.

"Уча английски от първи клас и мога добре да общувам на него. Предполагам, че в училище първо ще ми е трудно с новата терминология на английски, но мисля да дам всичко от себе си и да наваксам бързо", споделя Илиян. Той свързва бъдещето си изцяло с футбола - естествено, мечтата му е да подпише професионален договор. Любимият му клуб е "Арсенал", затова тайничко мечтае някой ден да стане част от него. "Чух за кастинга от приятел и реших да се пробвам. Дори не съм давал свое видео предварително, просто отидох и ме включиха в кастинга", разказва Илиян. "В академията не търсим просто добри футболисти, а играчи, които притежават характер. Илиян Митрев покрива всички изисквания и нямаме търпение да започнем работа с него", заяви треньорът Шейн Годдард.

Футболната академия в училището съществува от 2008 година, но вече набира футболни надежди дори на други континенти. Младежите учат половин ден, а останалата половина е посветена на тренировки. За да бъдат избрани, младежите държат и изпит по езика. Нашенците там вече са пет-шест и се поддържат плътно, помагат си при нужда - не само в уроците, но и когато има проблем със спазването на правилата в училището. Освен това вече са научили дори и учителите в колежа какво е Баба Марта и българска мартеница. Един от тях - Петър Витанов, бе и капитан на футболния отбор на училището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай