Гроздева на седма Олимпиада, носи знамето

Пращаме 42-ва спортисти на Игрите в Токио

Гроздева на седма Олимпиада, носи знамето | StandartNews.com

Общото събрание на БОК утвърди българската делегация за ХХХІI олимпийски летни игри в Токио, които започват на 23 юли.

Делегатите решиха в най-престижната надпревара на планетата България да бъде представена от 42 състезатели в 14 спорта. Знаменосец на българската делегация по време на Откриването ще бъде Мария Гроздева, най-титулуваната българка с пет олимпийски медала ще участва в Токио на своята рекордна за наш състезател седма олимпиада.

„Преди всичко бих искала да поздравя българските спортисти, извоювали правото да стартират в най-елитните и популярни състезания на планетата. Да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една не малка победа,“ заяви в краткото си приветствие председателят на БОК Стефка Костадинова, която изрази вяра, че в Токио ще имаме шампион.

На предишните игри преди пет години в Рио изпратихме 51 участници в 14 спорта. За сметка на тенис, модерен петобой, гребане, фехтовка и колоездене, сега в делегацията ни се включват състезатели по вдигане на тежести, спортна гимнастика, тенис на маса и най-новия олимпийски спорт карате.

На последните две олимпиади България печелеше по 3 медала без да има шампион: в Лондон 2012 сме с два сребърни и един бронзов медала, а в Рио 2016 с един сребърен и два бронзови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай