Повериха финала на световното по баскетбол за мъже на българка. Коя?

Исторически успех за нашенката

Повериха финала на световното по баскетбол за мъже на българка. Коя? | StandartNews.com

Днес (10.09.2023 г. б.а.) в Манила, ще бъде излъчен новият световен шампион по баскетбол за мъже. Финалът между Германия и Сърбия е исторически. И за Германия, и за Сърбия, но и за България, пише btvsport.bg.

Никога досега Германия не бе стигала до мач за титлата на първенства на планетата. Това е осмото участие на Бундестима на световно, а връх в представянето на отбора до този момент беше бронзът през 2002 г.

Никога досега Сърбия не е ставала световен шампион под името Сърбия. Всичките предишни пет световни титли (последната от тях е в Индианаполис през 2002-ра б.а.), са завоювани под флага на разпадналата се официално на 3 юни 2006 г. Югославия.

Световните първенства по баскетбол за мъже имат 73-годишна история. Първото се провежда през 1950 г., а това, което ще приключи днес в столицата на Филипините, е 19-то поред. Никога досега в историята на Световната купа (от 2010-а ФИБА преименува официално световните първенства на Световна купа – б.а.), жена не е била технически делегат във финала!

Историята обаче е пренаписана, защото на секретарската маса днес за мача за трофея между Германия и Сърбия сяда първата жена. Нещо повече:

Тази жена, която отваря нова страница в историята на световните първенства, е БЪЛГАРКА.

Нейното име е Елеонора Рангелова. За нея като технически делегат на ФИБА това е дебют на световни първенства при мъжете. За Рангелова финалът ще бъде мач №26 от старта на турнира до неговия му край. През цялото време българката изпълнява задълженията си на двубои, които се играят в Манила.

Рангелова беше делегат на зрелищния полуфинал, довел и до най-голямата сензация дотук на шампионата – шокиращата загуба на фаворита САЩ от Германия (111:113 – абсолютен рекорд на надпреварата по общо отбелязани точки – б.а.).

Световната федерация по баскетбол повери в ръцете на Рангелова и две срещи от четвъртфиналите тук, във Филипините: Литва – Сърбия (68:87) и Германия – Латвия (81:79), а останалите 22 мача с неин наряд в Манила бяха от първата и втората фаза на първенството.

Коя е Елеонора Рангелова и как така една българка стига до изключителния момент ФИБА да ѝ гласува това огромно доверие да бъде технически делегат в мъжкия финал на Световната купа?

Зад това напълно заслужено признание стои 17-годишен труд. През 2006 г. българката става комисар към ФИБА, а от 2019 г. се издига до технически делегат. Две години по-рано от Световната федерация по баскетбол въвеждат длъжността „технически делегат“ на мачовете. Тя е далеч по-отговорна от тази на обикновения комисар на срещите, защото включва освен задълженията на комисар, и редица други, свързани с администрация и организация на състезанията.

В момента, най-високото ниво състезания под шапката на ФИБА се поверяват единствено в ръцете на техническите делегати – това са всички световни и европейски първенства, както и елитните европейски клубни турнири.

Връх в професионалната кариера на българката е избирането ѝ за технически делегат на олимпийските игри в Рио през 2016 г.

Там ѝ е поверен женският финал, както и един от мъжките четвъртфинали. Има и две олимпийски квалификации зад гърба си – за мъже в Хърватия през 2021 г. и за жени в Турция през 2012 г.

Богатият ѝ опит включва още наряди за финалите и на две световни първенства за жени: през 2014 г. в Турция и през 2010 г. в Чехия. Върху нейните плещи пада отговорността и за още два финала – тези на европейските първенства при дамите през 2013 и 2015 г.

Рангелова е технически делегат на две европейски първенства за мъже: 2017 (четвъртфинал и мач за бронза – б.а.) и 2022 г. (четвъртфинал и полуфинал – б.а.), на два Файнъл Фор-а на женската Евролига на ФИБА, както и на два финала на Еврокупата на ФИБА отново при дамите.

Преди да спечели доверието на ФИБА за наряди на най-високо ниво при мъжете и жените, Елеонора Рангелова доказва своята прецизност на първенствата при подрастващите. Първото от тях е световното за жени до 19-годишна възраст в Тайланд през 2009 г., където е с наряд за финала, а историята се повтаря през 2013 г. в Литва в същата възрастова група - тя е делегат в мача за титлата. Безценен опит трупа и на световното за юноши до 17-годишна възраст в Аржентина през 2018 г. (финал).

Юрист по образование, Рангелова е член на Правната комисия на ФИБА Европа (2002-2023), като в последния ѝ мандат е неин вицепрезидент.

От 2010 г. насам тя е член и на Правната комисия на ФИБА Свят, като в един мандат дори е неин президент.

През тази година кандидатства за Комисията по състезанията към ФИБА Европа, която е по-активна, и е избрана за неин член с мандат 2023-2027.

В българския баскетбол пък името Елеонора Рангелова не се нуждае от допълнително представяне.

През 90-те години тя е една от най-добрите български баскетболистки и една от водещите фигури в шампионския състав на Локомотив София. През 1991 г., редом до Полина Цекова и с треньор на отбора покойния Нино Войнов, извеждат отбора до историческа първа титла от държавните първенства у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай