Петият бийтълс на Ливърпул

Бащата на Клоп го убеждавал, че "няма хляб във футбола"

Петият бийтълс на Ливърпул | StandartNews.com

Lets talk about six, baby... Това изпя вокалът и мениджър на Ливърпул Юрген Клоп след Шестата европейска купа на "червените". Победата над Тотнъм разплака от радост "мърсисайдци", но и ги накара да пеят с цяло гърло, водени от германския си треньор. За 4 години Клоп промени цялата тоналност на Ливърпул. Отборът вече има манталитета на победител! Стъпка по стъпка, "червените" покоряват връх след връх. Е, остана най-високият за тях - Висшата лига. Но с това дори могъщия Манчестър Сити може да не устои.
Но за да стане толкова добър лидер и победител, Клоп трябваше да мине през доста перипети в живота си. Израснал е в югозападната част на Германия - в малкия Глатен с 1500 жители, тимът от родния град на треньора не може да се похвали с някакви паметни успехи. Но само на 70-75 км е футболната гордост на региона - Щутгарт. Всъщност, Юрген никога не е крил, че е луд фен на "швабите". През 1977 г., когато Юрген е на 10, тимът излиза от блатото на Втора Бундеслига и се завръщат в елита, а две години по-късно завършват втори. Успехите продължават с два поредни бронза, а в края на сезон 1983/84 цял Баден-Вюртемберг танцува от щастие и лее бира в продължение на няколко дни в чест на първата титла на тима от 30 години. Клоп също празнува успеха на Щутгарт. Футболът е само един от многото спортове, към които бащата на Клоп, Норберт, насочва момчето. Уроците му обаче са изтощителни и без компромиси заради разликата във възрастта и възможностите на баща и син. Ако се качат на ски, Норберт тръгвал със своето темпо, без да гледа назад. Често синът му се притеснявал, че ще се загуби и това го подтиквало да не изпуска строгия си учител от поглед. На тенис корта също не било по-леко. След поредното 6:0, 6:0 в полза на по-възрастния Юрген избухнал: "Мислиш ли, че така ми е забавно", а в отговор получил: "А на МЕН мислиш ли, че ми е?". Като цяло, тенисът и ските не били толкова присърце на Клоп. С футбола обаче било различно. Клоп-старши, между другото, също е бил близо до професионална кариера. Играе като вратар и на 18 е поканен на проби в гранда Кайзерслаутерн, но неговият баща го убеждава, че "няма хляб в тази работа" и е по-добре да се захване с "нещо нормално".
Години по-късно Норберт гасне от рак на черния дроб, болестта никак не го смущавала. Той организирал тенис турнир на двойки с негови приятели и подробно обяснил на Юрген каква музика трябва да звучи на погребението. "И да знаете, че ако някой реши да отвори ковчега, ще си има сериозни проблеми", предупредил Клоп-старши познатите си. Пътищата на Юрген и футбола можело да се разделят както при баща му, но през 1983 г. Валтер Баур, треньор от школата на Ергенцинген, пристига в Глатен, за да гледа талантлив съотборник на Клоп от едноименния роден тим. Родителите на момчето обаче отказват да го возят на тренировки на 30 км няколко пъти седмично, а за да не се върне с празни ръце от командировката, Баур решава да пробва 15-годишния Юрген заради ръста му от почти 190 см. Майката на тийнейджъра охотно приема да е негов шофьор и го вози в продължение на няколко години.
По-късно, когато Клоп се захваща с треньорството, първите сезони на младия наставник са същевременно и болезнени, и прекрасни за Майнц и неговите фенове. Юрген преживява трудно двете поредни пропуснати възможности за промоция в Бундеслигата. Особено болезнен е вторият, в който Айнтрахт изпреварва Майнц в последния кръг по голова разлика. Тимът на Клоп печели с 4:1, а в края на своя двубой франкфуртци водят с 4:3, но вкарват още два в допълнителното време и отлагат мечтите на Юрген и момчетата му да влязат в елита най-малко с още година. В края на следващия сезон обаче Майнц и Клоп отпразнуват историческо събитие - първото изкачване на клуба в Бундеслига.
След това славата на Юрген започна да се трупа. През 2008-а треньорът е взет от гранда Борусия Дортмунд и с "вестфаленци" печели две титли на Германия, Купата и три Суперкупи на страната. През 2013-а интерес към него проявяват и двата манчестърски клуба - Сити и Юнайтед, а малко по-късно, когато започват проблемите на Брендън Роджърс в Ливърпул, в преследването се включват и "мърсисайдци". На 8 октомври 2015-а германският специалист се съгласява на 3-годишен контракт с "червените", а на пресконференцията, на която е представен, казва на журналистите, че могат да го наричат "Нормалния". 
Успехите му с Ливърпул не закъсняват. В жестоката конкуренция на пари, власт той прави "червените" страшилище. И спокойно Клоп може да бъде наричан за това петият "Бийтълс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай