Откриха тялото на Скатов

Скъсано въже е причината за трагедията

Откриха тялото на Скатов | StandartNews.com

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер към Скарду, Пакистан. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. След неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. 

Новината бе потвърдена и от Министерството на външните работи.

"Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.", се казва в съобщението на МВнР.

Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма - организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. 

След съобщение в Туитър от един от пакистанските туроператори, че с българина се е случил фатален инцидент, БНР се свърза с фирмата - организатор. От там съобщиха, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип. Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района, съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място. 

Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информация в български медии, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал. 

Още по темата: Атанас Скатов изчезнал под К2

Скатов полетял заради скъсано въже

Кой е Атанас Скатов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай