Оплискаха с кръв и Лил (ОБЗОР)

Оплискаха с кръв и Лил (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нов фронт отвориха руските щурмоваци и британските фенове. Грозните сцени от Марсилия се повториха в по-малък, но също така жесток вариант в Лил. Там двете агитки се засякоха заради поредната бомба, която си заложиха домакините на европейското първенство. Макар срещите на Русия със Словакия и тази на Англия с Уелс да са в различни дни, те бяха избрани да се играят в два съседни града - Лил и Ланс. Феновете от Острова обаче се озоваха в леговището на руснаците. Просто в Лил има хотели, а в Ланс - не. И логичното се случи. Битките започнаха във вторник вечерта и продължиха с малки прекъсвания до сутринта. Тогава бяха привикани свежи подкрепления от спецчасти, които усмириха хулиганите с газ и палки.

"Англичаните не трябваше да са тук. Все пак играят ден по-късно", оправдаха се за издънката властите в Лил. Явно обаче предварително никой от Префектурата не си бе направил труда да провери предварителните резервации в хотелите. Първоначалната реакция на униформените също бе отчайваща.

"Пиехме с уелсци, когато някакви маскирани типове ни нападнаха с викове: Русия, Русия. Полицаите стояха и гледаха", разказа за "Телеграф" Марк Кроу. "Разбира се, че се защитихме. Започнахме да хвърляме столове по тях", допълни 25-годишният младок. Министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей реагира бързо и прати спешно отряди, които да помагат на френската полиция. В крайна сметка нещата вчера поутихнаха. Властите в Марсилия дори освободиха 11 задържани руснаци. Четирима техни сънародници обаче нямаха късмет. Те бяха екстрадирани заради екшъните в Лил. Според английските медии мерките за спиране на продажбата на алкохол също не вършат никаква работа. Докато касите с бира в магазините бяха опаковани, то тя свободно се лееше в промишлени количества в баровете. Те решиха да работят по 24 часа, за да не изпуснат печалбата. Пийналите англичани цял де вчера пееха: "Ще ш....е руснаците!". До нов бой обаче не се стигна. Вместо това островитяните се гавриха с ромчета, просещи пари. Те ги лъжеха, че ще им дадат книжни евра, а след това ги замерят с центове. В същото време руският външен министър Сергей Лавров привика френския посланик в Москва и му поиска сметка за задържания ден по-рано рейс с руски фенове. "Това е неприемливо. Не можем да си затваряме очите, когато британските фенове тъпчат нашето знаме", заяви Лавров. Напрежението допълнително се вдигна заради друг министър. Този на спорта във Франция. Патрик Каннер обяви, че няма нищо против Русия да бъде изхвърлена от първенството, ако хулиганите й продължават да вилнеят. Освен това той обвини Москва, че не прави нищо, за да спре хулиганите си. "Англичаните ни пратиха списък с 3000 имена и техните профили. Бих искал да видя същото и от руските ни колеги", отсече по-късно Каннер. Преди мача Русия - Словакия (1:2) пък имаше контролиран взрив около стадион "Пиер Мороа". Полицията гръмна съмнителен пакет. А след срещата се стигна и до бой между руснаци и словаци, естествено, англичаните също не останаха мирни. Полицаите пък - разногледи.

Куп отбори път поискаха допълнителна охрана, след като стана ясно, че джихадистът Лароси Абала обявил в мрежата, че Евро 2016 ще потъне в кръв.

Мистерия с ранен британец

Жив или не? Това се питаха вчера медиите в цяла Европа за състоянието на пребит английски фен. 51-годишният Ендрю Бач бе приет в болница в Марсилия с опасност за живота. Имал мозъчни травми и бил държан в кома. На Острова дори започнаха да събират пари за лечението му. Вчера доста издания гръмнаха, че той е починал. Печалната новина идвала от руския консул във френското пристанище Данийл Болтас. От английска страна обаче никой не потвърди думите му.Французите също мълчаха.

Нова смърт потресе лагера на Хърватия

На хърватите може да им върви на терена, но не и извън него. Пета смърт на близък човек опечали балканците. Спешно куфарите за родината стегна треньорът на вратарите Мирям Мърмич. Той загуби баща си. Същото преди дни се случи и с Дарио Сърна. Преди това селекционерът Анте Чачич погреба майка си, Ловре Калинич тъста си, а Домагой Вида - чичо си. За да разведри обстановката, Чачич обяви, че лично ще заведе играчите по барове и дискотеки, за да се напият до козирката, ако бият Чехия. Трите точки ще гарантират на хърватите място в следващата фаза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай