Олимпиадата в Токио може да е без зрители

Мярката ще бъде приложена в краен случай

Олимпиадата в Токио може да е без зрители | StandartNews.com

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах разкри, че се обмисля провеждането на олимпийските игри в Токио догодина без зрители, за да се гарантира безопасността на фона на пандемията на коронавирус. Ръководителят на МОК каза това в интервю за телевизионния канал NHK.

"Трябва да подготвим различни сценарии (за Игрите). Никой не иска те да преминат без зрители. Ние обаче сме готови да предприемем необходимите мерки за провеждане на Олимпиадата в безопасна среда", каза Бах.

Президентът на МОК нарече ситуацията с подготовката на спортисти в контекста на пандемията „изключително сериозна“, тъй като спортистите не знаят кога ще се възобновят големите състезания и в кой момент трябва да достигнат своя връх. Освен това Бах отбеляза, че поради ситуацията с коронавируса трябва да се справят със затворени граници и ограничения на движението.

В сряда ръководителят на организационния комитет в Токио 2020 Йоширо Мори също не изключи организаторите да обмислят вариант за провеждането на Игрите без зрители. Тази мярка ще бъде приложена, ако тази опция се окаже единствената възможна.

Олимпиадата в Токио трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август 2020 г. Поради пандемията на коронавирус обаче, състезанието беше отложено за една година и ще се проведе от 23 юли до 8 август 2021 година. В този случай името на Игрите „Токио 2020“ ще бъде запазено.

През юни организационният комитет на Игрите в Токио официално изрази подкрепа за опростяване на формата на състезанието през следващата година. Предвижда се те да бъдат организирани на базата на три основни принципа - осигуряване на безопасна среда, минимизиране на разходите, необходими за разбиране от страна на жителите на Токио, и опростяване на формата на игрите, за да бъдат по-безопасни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай