Нургюл проговори! Измами ли я рускинята

Във връзка с много странен ход на съперничката й

Нургюл проговори! Измами ли я рускинята | StandartNews.com

За съмнителни ходове на съперничката си Александра Горячкина (Русия) намекна Нургюл Салимова, с която вчера доиграха мача си за Световната купа в Баку. Още след първата партия, в която нашата нова шахматна звезда игра с черните фигури, самата тя призна, че е била изненадана от ход с царицата на рускинята, предаде "България днес".

В разбора на случилото се на дъската пред официалния сайт на ФИДЕ българката заяви:

"Когато бях на път да взема преимущество, Александра изигра ход с царицата, който е доста рискован. Не съм виждала в реална партия между хора някой да си го позволи.

Но се случва при компютърни симулации. Това ми бе малко съмнително".

Във втората партия с белите фигури българката изпусна инициативата и в края трябваше да се бори за реми с изтичащо време, но в крайна сметка успя да доведе срещата до равенство. В същото време стана ясно, че Нургюл Салимова е приета да учи в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов.

Тя вече е първокурсничка държавна поръчка, редовна форма на обучение в специалност "Маркетинг", съобщи ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Марияна Божинова. Салимова се нарежда до други видни спортисти, възпитаници в свищовската академия. Сред тях са световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, която следва в специалност "Икономика на търговията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай