Недостижима Стефка. 35 години на върха

Рекордът е на България, казва шампионката

Недостижима Стефка. 35 години на върха | StandartNews.com

35 години Стефка Костадинова остава непоклатима на световния връх във високия скок.

На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова преодолява границата от 209 сантиметра в скока на височина по време на световното първенство по лека атлетика в Рим (Италия). Постижение, ненадминато и до днес!

Тогава легендарната ни състезателка е едва на 22 години. В цялата си кариера тя подобрява световни рекорди общо шест пъти, но върховото й постижение е именно преди 35 години.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила неоспоримо превъзходство в скока на височина и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото ​- Вечния град, времето - точно на Световното първенство, пред камерите и погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готово, пише „Марица”.

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда от световен рекорд в бягането на 100 м. Канадецът Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см.

След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:

Ето какво казва Стефка Костадинова по повод на годишнината от рекорда: „Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек.

Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно - това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите.

Тогава, на Олимпийския стадион в Рим, не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см… Емоцията беше толкова силна… Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда - някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… И сега, когато отново отбелязваме годишнината, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха,“ казва още Костадинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай