Наш скиор на върха в САЩ, получи поздрави от министър

Алберт Попов записа рекордно постижение в кариерата си

Наш скиор на върха в САЩ, получи поздрави от министър | StandartNews.com

Българинът Алберт Попов записа рекордно постижение в кариерата си, след като се класира на трето място в слалома от световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс Тахо, който се проведе при непрекъснат снеговалеж. Така той се качи за първи път на подиума в старт за световната купа.

Попов  беше едва 25-и след първия манш с 53:65 секунди. Българинът обаче направи изключително каране във втория, записа най-добро време от 54.06 секунди и събра 1:47.71 минути. Той раздели третата позиция с олимпийския шампион от Пекин 2022 Клеман Ноел от Франция, който беше лидер след първия манш.

Резултатът на Алберт Попов е един от най-добрите в историята на българските ски.

Във второто спускане, в което трасето подреди треньорът на българина - Ивайло Борисов, Попов беше с шести номер и поведе в класирането след перфектно каране. След него снеговалежът се засили и условията станаха по-трудни.

Първото място спечели световният шампион при младежите за 2022 година Александър Стеен Олсен (Норвегия) с 1:47.47 минути (52.84 и 54.63), а втори на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хауган.

Алберт Попов и Клеман Ноел разделиха третата позиция с пасив от 24 стотни.

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева поздрави най-добрия ни скиор Алберт Попов, който завърши трети в старта за Световната купа в Палисейдс Тахо, САЩ, съобщават от ведомството на Лечева.

По този начин Попов осъществи мечтата си да се качи на подиум в дисциплината, в която е сред най-добрите вече няколко години.   

„Поздравявам Ви за големия успех, постигнат в слалома, където има огромна  конкуренция. Подиумът в САЩ е доказателство, че упоритият труд се възнаграждава, а Вие сте сред най-добрите скиори в света. Пожелавам Ви много здраве, за да може да продължите успешната си състезателна кариера на най-високо ниво. Поздравявам и ръководството на федерацията, Вашите треньори, целия щаб, както и Вашето семейство, без чиято помощ тези успехи нямаше да са възможни”, написа министър Лечева. 

Последният подиум за Световна купа за България е от 16 декември 1984 година, когато Петър Попангелов завършва трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия). Алберт Попов е едва вторият българин, който се качва на почетната стълбичка в старт от Световната купа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай