Вторник,

МОК вади Лукашенко от олимпийското движение

От: Пламен Вълков -
МОК вади Лукашенко от олимпийското движение
A
A
A

Международният олимпийски комитет (МОК) реши временно да прекрати участието на ръководството на Националния олимпийски комитет на Беларус в събития на МОК, включително Олимпийските игри. Това обяви Томас Бах, президент на МОК. 

НОК на Беларус се оглавява от президента на страната Александър Лукашенко. По-рано Бах заяви, че Международният олимпийски комитет ще продължи да разследва евентуална дискриминация срещу белоруските спортисти заради политически възгледи, което е нарушение на Олимпийската харта. Той отбеляза, че НОК на Беларус може да бъде обект на санкции в случай на нарушения. В края на октомври беше съобщено, че МОК е получил съобщения за евентуално нарушение на Олимпийската харта в Беларус.

"МОК стигна до заключението, че сегашното ръководство на НОК на Беларус не защитава спортистите от политическа дискриминация", каза Бах. "Поради тази причина МОК е предприел следните временни мерки. Първо, да изключи настоящите членове на Изпълнителния комитет на НОК на Беларус от всички събития на МОК, включително Олимпийските игри. Това се отнася до Александър Лукашенко и Виктор Лукашенко като първи вицепрезидент, който отговаря за управление на НОК на Беларус. Второ, да спре финансирането за НОК на Беларус, с изключение на плащанията, които са свързани с подготовката за Олимпийските игри 2020 и 2022 г. "

"Трето, МОК помоли всички международни федерации да гарантират, че белоруските спортисти ще бъдат допуснати до всички квалификационни състезания, независимо от техните политически възгледи. Четвърто, да преустановят всички преговори относно провеждането на бъдещи събития на МОК в Беларус. МОК ще продължи да наблюдава ситуацията ", - добави Томас Бах


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Мок Беларус

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички