Министърът на спорта закова Илияна Раева. Последвало "Ти ще видиш"

Не мога да отговарям за психическото й състояние, каза министърът

Министърът на спорта закова Илияна Раева. Последвало "Ти ще видиш" | StandartNews.com

 

Шефката на Федерацията по художествената гимнастика Илияна Раева побесня и написа гневен пост срещу министърът на спорта Радостин Василев след първата им среща по време на съвещание с останалите председатели на федерации..

В отговор той даде извънредна пресконференцияи и не пропусна да отбележи и един детайл - тя е била с шапка на срещата, което е показало неуважение към институцията и присъстващите останали спортни деятели, които си отдъхнали с облекчение след излизането й от залата преди края на съвещанието.“На нито една федерация няма да се пречи, напротив, очаква се сега да получат най-голямото финансиране за всички времена. Надявам се само да са открити към нас.

Не, госпожа Раева не си е повярвала. Някой е живял в заблуда, че може така да комуникира с министър. Аз не съм комуникирал с г-жа Раева. Аз съм визиран в някакво нейно съобщение. Най-важното е, че срещата с федерациите е записана и можем да покажем какво се е говорило на нея.

Казах й, че моите наблюдения показват, че федерацията по художествена гимнастика се ползва с по-комфортни финанси. Тя каза, че това е на фона на резултатите. Аз отвърнах, че е точно така и тя ми се обиди, каза министърът, цитиран от Епицентър..

"Не мога да отговарям за психическото състояние на Раева. Може би трябва да потърси помощ, аз говоря с факти. Вчера ми се обиди нейния съпруг, днес – тя, а днес сме в предаването „Семейни войни“. Когато казваш истината, другите се обиждат. Това е истината. Госпожа Раева дойде преднамерено да обиди професор Дашева и тя успя. Дашева си замълча, тъй като е деликатен човек, а Раева дойде да действа агресивно. Ние не искаме да действаме така и тя срещна емоционална съпротива. Ние сме в различни етапи от развитието в живота си. Не мога да крещя и да се карам. Старая се да отговоря на всички, тръгна си тя и след това написа лъжлив пост. Аз съм един от хората, които обичат да изобличават лъжата. Ако тя е свикнала да говори с бивши министри, аз не съм така. Аз комуникирам по официален ред. Не става въпрос за моята секретарка, а за принципи. Тръгна си без да разбера защо и написа преднамерен, нечестен и лъжлив пост. Затова ви поканих, за да изоблича лъжата. Мен ме интересува федерацията по художествена гимнастика.

"Днес казах, че всички са добре дошли – това е истината. Аз съм човек, който затваря кранчетата, които са текли досега. Достатъчно съм целеустремен да го направя. Първите списъци ще дойдат от тези, които са най-близо до мафията. Започвам жестока проверка, свързаните дружества, БСТ. Координирана е с министър Рашков, с премиера Петков. Някои може да е чул, че БФХГ ще се проверява и да ме вкара в изключителен скандал. Уважавам спорта, но просташко държание към мен и професор Дашева – няма да толерирам. Оттам нататък всички интерпретации имат своите доказателства. Госпожа Раева може да казва каквото пожелае. Никога не съм нападал нея и спорта ѝ", подчерта министърът .

И продължи: „Явно Пламен Манолов за нея е Пламен. За мен той е Пламен Манолов. Те си говорят на малки имена, но мен тези неща не ме интересуват. Някои хора, облагодетелствани от мафията, си говорят на малки имена. Аз протоколирам всичките си разговори. Всичко е черно на бяло, ако някой има други твърдения, ще ги развенчаем бързо. В момента, в който тя напусна залата, 50 човека си отдъхнаха. Аз не искам да ми ръкопляскат, а да съм коректен. Като виждам последните стенания от обгрижваните от статуквото, аз мога да давам брифинги всеки ден. Да ми излизат с декларации... Те, ако знаеха докъде съм стигнал с помощта си към тях, всеки трябва да си отговаря за действията."Г-жа Раева си мисли, че тук си играем на "Аз те мразя, ти ме мразиш". Няма как, не е това нивото. Ако тя така е свикнала в семейството си, ние ще го пресечем. Все пак това министерство има някаква охрана. Ако иска да комуникира, си има ред. Няма да я ограничавам, напротив. За нейната Световна купа, след като си тръгна обидена, коментирахме, че трябва да намерим вариант за финансиране. Сега има втора такса за нея, правя всичко възможно да помагам. На някои и да им помагаш, те пак не са доволни. Аз не мога нищо да направя. По никакъв начин не ми влияят и не могат да ме отклонят от целта. Аз разбирам, че на някои това им е проблем.

Получавам обаждания: "Ти ще видиш". Нищо няма да видя, те ще видят. Мина времето, в което някой можеше да плаши някого. И скоро някои хора ще го разберат", допълни Василев.

Голям брой от федерациите поставиха своите въпроси за времето за кандидатсване, времето за одобрение. Това е много важен въпрос за тях. Получихме съвети, препоръки, бележки и те ще се вземат предвид.

Ще изготвим и новата програма, с която ще се занимаваме за спорта за високи постижения, които ще се обсъждат в широк кръг от НСА, спортните федерации, клубовете, обществеността и всички спортисти.

Искаме да направим нова програма, да разделим спортовете на групи поради спецификата, защото се оказа днес, че изключенията от правилата са водещи и невинаги всички детайли удовлетворяват конкретни федерации. Екипът ми в кратък срок направи програма да няма сътресения в спортовете, разгърна ветрилото към спортове, които не са получавали финансиране. Тези негативни факти, които са ни дадени като забележки, ще ги имаме предвид и ще бъдат съобразени.

Длъжен съм да направя това включване, защото федерациите казаха, че от шест години не са се срещали с министъра на спорта. На всеки 3-4 месеца вече ще се събираме. Аз не мога да знам как да помогна, ако те не работят заедно с нас. Имаше страхотно поведение от тях, това са хора, които имат опит. Убеден съм, че няма да имат проблем с формулярите за кандидатстване.

Ангажирал съм целия потенциал на министерството да помогнат на федерации, които никога не са кандидатствали досега и да получат финансиране. Обърнах се към всички с откровеност, във всички разговори с хората подходих така. От днес започва подаването и ние няма да пропуснем този процес. Назначавам експертна група, която ще се занимава с това и до края на тази година ще сме готови. При необходимост ще ангажирам и работата на външни консултанти, защото ако 80 федерации кандидатстват за 10 дни, то ще има голям натиск върху администрацията“, заяви Василев.

От един месец съм министър на спорта и съм запознат с всичко с проблемите в българския спорт. Оказа се, че нещата са по-тежки и сложни, отколкото аз съм си представял. Има практики в различни звена, които са на ръба на законността и са тенденциозни. За тях ще взема мерки по законовия ред. Имам пълен картбланш. Станал съм министър, за да въведа ред в тази система. Ще ви запознавам с всяко едно действие, което правим оттук насетне. Всички ще са информирани какво се случва в това министерство и какво се е случвало дълги години в една обществена тайна. В спорта са се вършили безобразия, но сега няма да е така. Контролът ще е много засилен. По няколко независими доклада има огромни проблеми в много федерации по начина за отчитане на средства.

Повече пари по телефона с договорки, с президенти на федерации – няма да се правят. Не съм правил срещи до днес, но от днес вратите ми са отворени за всички. Не деля федерациите никак, но духът е следният – аз се боря за това МС да не бъде изолирано и маргинализирано, а те от своя страна осъществяват и поддържат необходимото ниво на прозрачност. Ако някои си мисли, че ще е като през последните 12 години – объркали са се“, каза още Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай