Месията от "Лаута"

Месията от "Лаута" | StandartNews.com

На феновете на "Локо"(Пд) не им трябва майка, защото имат Бащата

На феновете на пловдивското "Локо" майка не им трябва, защото си имат Бащата. Една от любимите шеги на зевзеците под тепетата обяснява най-добре какъв кумир за "черно-бялата" агитка е Христо Колев. За християните Христос е един, но за "локомотивци" са двама. Първо Христо (с) Бонев, после Христо (с) Колев, гласи пък друго верую на феновете от "Лаута". Затова и заплахата Бащата да зареже като треньор "Локо" се прие толкова драматично. На 21 септември Христо навърши 51 години, но и сега може да покаже защо, когато бие фаул около наказателното поле, това е "дълга дузпа". В смисъл почти сигурен гол. Може да завърти топката както със силния десен крак, така и с левачката. Заради техниката и пасовете му запалянковците виждат в него наследника на Зума, още когато Колев става юношески шампион с "черно-белите". На треньора Иван Кючуков обаче трябва да целуват ръце всички почитатели на Бащата. Заслугата на специалиста е, че точно той преценява, че вместо да пилее таланта си като ляв бек и стопер Колев трябва да играе като атакуващ халф. Това се случва в тима на "Димитровград", където Ицо изкарва казармата.

От дебюта си в мъжкия тим през 1985-та до есента на 1988 година Бащата изиграва 83 мача и отбелязва 38 гола. Не броим завръщането му за един сезон пред 1997/1998 г., когато помага "Локото" да не изпадне. Нищо работа като цифри спрямо доста други легенди на клуба.

Бащата обаче е мит, а защо е така, всеки запалянко има своя версия. Според мнозина заради начина, по който Ицо приема футбола.

"При мен беше важно първо аз да изпитвам наслада от играта. Ако не ти потръгне, не си на кеф, само ще разочароваш зрителите и дотам", обяснява майсторът. А когато е на кеф, той наистина прави невероятни неща. Старите "локомотивци" могат да разказват за тях с часове. Други го почитат заради чепатия характер и навика да не цепи басма на никого. "Знам, че бях труден характер, но в никакъв случай глезльо", обобщава Христо.

Вероятно точно характерът му е причината да има само 20 мача и 8 гола за националния отбор. Все пак записва и участие на световното първенство в Мексико'86. Треньорът Иван Вуцов държи да е в състава, въпреки че пловдивският любимец току-що е прекарал операция на менискуса.

Освен на "Лаута" Бащата има много фенове и в Гърция, която той нарича своя втора родина. Още се носят легенди за трансфера му в "Панатинайкос", с който Ицо печели шампионска титла и национална купа. Отива в атинския гранд през 1988 г., още в годините на соца, и затова сделката е повече от сложна. Влиза в историята като първия български футболист, продаден за над 1 милион долара ($1,2 млн.), бонус е и един нов автобус. В Гърция Христо носи екипите и на "Атинайкос" и "Едисайкос". Точно със скромния тим на "Атинайкос" Бащата едва не изхвърля от евротурнирите "Манчестър Юнайтед", воден от зеления тогава Алекс Фергюсън. И двата мача завършват 0:0 и едва в продълженията на реванша на "Олд Трафорд" "червените дяволи" вкарват два гола.

В Гърция Колев си създава и своя домашен рай в Едеса. Радва се на 16-годишна дъщеря и вече 12-годишен син, който също гони топката.

Магията, наречена "Локомотив"(Пд) обаче, го връща на "Лаута". Не просто като треньор, а като месия, ще ви каже всеки запалянко на пловдивското Юве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай