Месията Меси

Месията Меси | StandartNews.com

За разлика от Барселона, където е пълно с топиграчи, то аржентинците имат само един нападател, на когото могат да се уповават: вездесъщия Лионел Меси. Четирикратният носител на Златната топка бе основният отговорник за успеха на южноамериканците в групите и е водещ голмайстор с 4 гола, точно толкова, колкото имат Неймар и Томас Мюлер. Меси ще поведе отбора си на осминафинала срещу Швейцария, поемайки на раменете си цялата отговорност от представянето на аржентинците. Докато дойде моментът отново да се любуваме на виртуозната му игра, ето кои са най-важните факти и цифри от биографията му.

Меси е роден на 24 юни 1987 г. в един от най-големите аржентински градове - Росарио.

Започва да тренира в местния "Грандоли", след което преминава в далеч по-популярния "Нюелс Олд Бойс".

Когато е на 13 години, лекарите му откриват рядък хормонален дисбаланс, който пречи на растежа. Семейството не може да си позволи скъпите лекарства и заминава за Испания.

Талантът на Меси много скоро е забелязан от скаута на "Барселона" Карлес Рексач и през 2000 г. нисичкият нападател е привлечен в школата на каталунците.

Още при дебюта си в юношеския състав Лео отбелязва ПЕТ ГОЛА и доказва, че му предстои бляскаво бъдеще.

Ръководството на Барселона поема разходите по лечението му и постепенно физиката на младия футболист укрепва.

След като преминава през всички формации на Барселона, Меси става част от първия състав през сезон 2004/05.

На 4 август 2005 г. изгряващата звезда изиграва първия си мач за националния отбор на Аржентина. От този момент започват неизбежните сравнения с Диего Марадона, който по-късно сам посочва Меси за свой наследник. Любопитното е, че и двамата дебютират с фланелката на "Гаучосите" срещу Унгария.

Печелил е по 6 пъти Примера Дивисион и Суперкупата на Испания, 3 пъти Шампионската лига, двукратен победител в Купата на краля, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство.

Той е най-резултатният футболист в историята на Барселона с 354 гола в официални мачове, от които 243 в Ла лига. Той е и един от водещите реализатори в Шампионската лига с 67 гола и Националния отбор по футбол на Аржентина с 42 гола.

Меси е рекордьор по отбелязани голове за една календарна година - 91 (за клубния и националния отбор), за един сезон - 82 (за клубния и националния отбор) и за един сезон в Ла лига - 50.

Първият договор на Меси с Барселона е на салфетка. Случката се разиграва на 14 декември 2000 година в ресторант в каталунския град. Бащата на футболиста - Хорхе, настоява за незабавен договор за 13-годишния Лионел, при което тогавашният технически директор Карлос Рехач помолил сервитьора за лист хартия.

На него написал каква заплата ще плаща "червено-синият" клуб и че поема всички медицински издръжки на таланта. В момента тази салфетка е в рамка и се съхранява от един от присъствалите тогава съветници на Рехач - Орасио Гаджоли.

Ако Барселона не бяха поели лечението му, е имало вероятност Лионел да остане висок 1.40. Благодарение на инжекциите достига ръст от 169 см.

Отборът, който най-често си е патил от завършващите удари на Меси, е "Атлетико" (Мадрид) - 17 гола, следван от "Реал" (Мадрид) и "Севиля" с по 13.

Меси заби първи гол от пряк свободен за Аржентина на световни финали, откакто го направи Даниел Пасарела срещу Италия през 1982 г.

По изчисленията на специалистите, годишните му доходи са близо 30 милиона паунда.

С половинката му Антонела имат един син - Тиаго. Татуирал е името му на левия си крак.

Изпада в депресия след смъртта на Тито Виланова.

Повтаря едно към едно прословутия гол на Марадона в мач срещу "Гетафе".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай