Мъжка любов за шампиона "Севиля"

Мъжка любов за шампиона "Севиля" | StandartNews.com

"Бенфика" изпищя от рефер след финала в Лига Европа

Торино. "Севиля" влезе в историята на европейския футбол. Испанците спечелиха Лига Европа и се наредиха до "Ювентус", "Интер" и "Ливърпул", които също имат три титли от този турнир. След успехите през 2006 и 2007 г., сега тимът удари с дузпи "Бенфика" в Торино.

Емоциите от успеха пък накараха играчите на "Севиля" Иван Ракитич и Даниел Карисо да се награбят. При награждаването двамата бяха изловени да се целуват страстно.

"Умрях на терена. Направих го заради феновете, семейството ми. Сега ще празнувам. Ще се отдам на купон и нищо не може да ме спре", каза капитанът Ракитич, който бе избран и за най-добър играч на финала.

Треньорът Унай Емери също бе на седмото небе. "Искам да посветя победата на семейството си, приятелите и треньорския щаб. Доста потренирахме с вратаря, а това ни помогна да победим във финала", каза Емери.

Финалът не мина и без скандали. След дузпите от щаба на "орлите" избухнаха срещу вратаря Бето. Според тях при пропуските на Кардосо и Родриго, стражът е мръднал напред преди удара, а германския съдия Феликс Брих си е затворил очите. "Реферите ни ощетиха. Вратарят на "Севиля" се държеше нагло. Но никой не забеляза това", изригна треньорът Жорже Жезус. "Трябва да се примирим", добави Жезус и отказа да коментира дали ще остане в Лисабон.

Лисабон потъна в сълзи

след загубата на "Бенфика". Хиляди фенове се бяха събрали в парк "Едуардо VII" в центъра, където гледаха мача на огромен екран. Бяха подготвени факли, конфети, пиратки, заря и всичко друго за една луда нощ. Поражението на "орлите" обаче съсипа всички фенове. Полицията е задържала 10 души за потрошено заведение. Други петима са прибрани за нападение над фен на "Спортинг" Л, който им се е присмивал. Пиян мъж пък е искал да се самоубие с нож, но е бил разубеден в последния момент от приятелката си.

Проклятието на Гуман - истина или легенда?

Дали наистина проклятието на Бела Гутман е истинско? Едно е сигурно - 52 г. след като унгарският треньор на "Бенфика" изрича заканата "Още 100 години няма да видите европейска купа", тимът има 8 загубени финала. Последният такъв бе в сряда срещу "Севиля" в Лига Европа. Като на магия топката не искаше и не искаше да влезе във вратата на испанците.

Всъщност проклятието идва заради скандал за пари. "Бенфика" печели КЕШ през 1962 г. под ръководството на унгареца с еврейски произход. След мача Гутман отива при шефовете и иска премия. Те обаче го отрязват, тъй като в договора му няма такава клауза.

Унгарецът побеснява и напуска. Шефовете му отвръщат, като отказват да му дадат и последните 2 заплати. На тръгване от стадиона той проклина клуба.

Самият Гутман е изключително противоречива и колоритна личност. Смелите решения и дръзките изказвания са негова запазена марка. За разлика от много свои колеги той смята, че никога не трябва да се застоява дълго в един и същи клуб. "Треньорът прилича на укротител на лъвове. Той се справя с животните, докато е сигурен в себе си и не изпитва притеснения. Но щом в очите му се появи и намек за страх, той е загубен", повтаря Гутман.

И до днес феновете на "Бенфика" непрекъснато молят шефовете на клуба да намерят наследниците на Гутман, за да им платят премията и двете заплати. През 1990 г. дори великият Еузебио, който бе част от отбора на унгареца, отиде специално до гроба му във Виена. Там нападателят се помоли проклятието да бъде премахнато. Това обаче не се случи. Повечето фенове се надяваха, че след като Еузебио вече не е между живите, ще може да помогне да отбора от небето. Уви, останаха разочаровани.

Миналата година преди финала в Лига Европа с "Челси" (загубен с 1:2) десетки фенове дори изпратиха писмени молби до папа Франциск т да развали черната магия.

Треньорът Жорже Жезус и играчите категорично заявиха, че не вярват в подобни проклятия преди финалите тази и миналата година. "Всичко зависи само от нас. Ако си мислим, че някой ни е омагьосал, по-добре да не излизаме на терена", каза треньорът Жезус. "Повярвайте", написа португалския Abola след мача в Торино.

Статистика

"Севиля" - "Бенфика" 4:2 след дузпи (0:0 в редовното време)
Ст. "Ювентус стейдиъм", Торино, 33 120 зрители

"Севиля": 13. Бето, 2. Фацио, 6. Карико, 9. Бака, 11. Ракитич-К, 16. Морено, 19. Рейес (78 - 7. Марин, 104 - 18. Гамейро), 20. Витоло (110 - 5. Фигуейрас), 21. Парея, 23. Коке, 40. Мбия
Треньор: Унай Емери

"Бенфика": 41. Облак, 4. Луизао-К, 6. Аморим, 8. Сюлеймани (25 - 34. Алмейда), 11. Лима, 14. Перейра, 16. Сикуеxра (99 - 7. Кардосо), 19. Родриго, 20. Гайтан (119 - 90. Кавалейро), 24. Гарай, 30. Гомес
Треньор: Жорже Жезус

При дузпите: 0:1 Лима (Б), 1:1 Бака (С), 1:1 Кардосо (Б-пропуск), 2:1 Мбия (С), 2:1 Родриго (Б-пропуск), 3:1 Коке (С), 3:2, Луизао (Б), 4:2 Гамейро (С)
Жълти картони: Фацио, Морено, Коке; Сикуейра, Алмейда
Съдия: Феликс Брих (Гер)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай