Марсел Хиршер с уникален рекорд в ските

Марсел Хиршер с уникален рекорд в ските | StandartNews.com

Австрийският ас в ските Марсел Хиршер спечели предсрочно четвъртата си поредна голяма Световна купа. Това стана възможно след като прекия му конкурент в битката за кристалния глобус Шетил Йенсруд (Нор) обяви, че няма да стартира в последния старт за сезона в Мерибел (Фр). Норвежецът се отказа да кара в неделния слалом. Така Хиршер остава сам на върха и дори и да не завърши утре той печели кристалния глобус. Марсел е първия алпиец в историята, който печели голямата Световна купа в 4 поредни сезона. По брой на трофеите преди него е само Марк Жирардели с 5, но те не са в поредни сезони. С 4 кристални глобуса са още Херман Майер (Ав), Густаво Тьони (Ит) и Пирмин Цурбриген (Швейц). В гигантския слалом днес Хиршер кара предпазливо в първия манш и това му отреди четвърто място в крайното класиране.

Победата е за Хенрик Кристоферсън (Нор). Това е първи успех за него в гигантския слалом за СК. Втори остана Фриц Допфер (Гер), а трети е Тома Фанара (Фр). Шетил Йенсруд кара уникално във втория манш и само в него даде второ време. Вкрайна сметка обаче норвежецът зае 11-о място. В неделя от 10,00 ч (бъл.вр) е първия манш на последния слалом за сезона при мъжете. Стартът на втория е от 12,30 ч. Единствената въпросителна в този старт е свързана с крайното подреждане в дисциплината. Преди неделния старт води Феликс Нойройтер (Гер) с 569 т, а Хиршер е втори на 55 т.

При дамите днес в слалома спечели очаквано Микаела Шифрин (САЩ). Така тя си осигури трета поредна купа в дисциплината. Основната и конкурентка за малкия трофей Фрида Хансдотер (Шв) остана втора, а трета е Вероника Велез Зузулова (Свк). Тина Мазе (Слвн) зае така нужното й четвърто място и поведе за голямата Световна купа. Досегашната лидерка Анна Фенингер (Ав) завърши на 23-о място и не взе точки. Така преди последния старт – гигантски слалом в неделя (11,00 и 13,30 ч бъл.вр) Мазе има 1471 т. Фенингер вече е втори с 1453 т. В надпреварата за купата в гигантския Анна води с 442 т, а втората Ева Мария Брем (Ав) има 356 т.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай