Купа "Ваня Войнова" събира баскетболистки от 4 държави

Надпреварата при 13-годишните ще се проведе този уикенд

Купа "Ваня Войнова" събира баскетболистки от 4 държави | StandartNews.com

Силни отбори от Русия, Беларус и Турция пристигат за Международния турнир по баскетбол в памет на легендарната българска спортистка Ваня Войнова. Надпреварата се организира за четвърта поредна година от „София – европейска столица на спорта“ и БК Славия, като сега е за девойки до 13-годишна възраст. Този уикенд, от петък до неделя, зала Триадица ще бъде домакин на срещите на четирите отбора, част от тях представители на престижни европейски школи в този спорт.

Турнирът е за 13-годишни, миналата година бе за 18-годишни, а в дебютното си издание – за 16-годишни. Така „София – евростолица на спорта“ продължава традицията да представя повече възможности за срещи с елитни отбори на младите български баскетболистки. Отборите отново ще играят по системата всеки срещу всеки, първите два тима отиват на финал, останалите ще спорят за третото място.  Освен домакините от БК Славия тази година ще участват отборите на Сборен тим на Гомелска област от Русия, МБУ СШОР Сергей Владимирович Гусев от Беларус и СК ТЕД Анкара Колежи от Турция. Така на практика шампионките от преди две години от Славия, ще имат възможността да си върнат трофея, който миналата година отстъпиха на румънките от БК „Търговище“, а победители в първото издание бяха сръбкините от „Радивой Корач“.

 

„Прекрасна е тази синегрия между Столична община и БК Славия, благодарение на нея вече четвърта година се организира турнир в памет на "Ваня Войнова", чудесна възможност нашите млади таланти да се срещнат с представители на водещи школи в световния баскетбол. Пожелавам успех на участниците и дано повече подобни прояви съдействат българският женски баскетбол да възвърне предишните си позиции,“ заяви президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков на пресконференция днес в Информационния център на „София – европейска столица на спорта“.

 

На срещата с медиите присъства и старши треньорът на мъжкия национален отбор по баскетбол Росен Барчовски. „Няма по-чисто нещо от детския спорт. Благодаря на "София – европейска столица на спорта" и БК Славия, че поддържат традицията и полагат усилия от година на година турнирът да става все по-качествен. Призоваваме столичани и гостите на града да подкрепят през уикенда бъдещите ни таланти и да се насладят на качествени мачове в зала „Триадица,“ заяви Барчовски преди да отговори на десетки въпроси във връзка с първите евроквалификации и драматичната победа на националните баскетболисти над Латвия преди два дни.

 

Благодарност към „София – европейска столица на спорта“ отправи и президентът на БК Славия Васил Йотов, който разкри, че в белия клуб се подготвят над 250 деца и вероятно от следващата година този турнир ще бъде през есента за удобство на участниците.

 

„Каним децата от всички школи да присъстват в залата и да проследят турнира. Идват отбори от много силни в баскетбола държави. Този път сме потърсили разширяване на географията и за първи път ще видим млади баскетболистки от Русия, Беларус, Турция… Това е критична възраст за децата и трябва да им осигурим повече подобни възможности, повече зали и средства за да спортуват,“ каза на срещата с медиите изтъкнатият треньор в женското направление Георги Божков, в момента спортен директор на БК Славия.

 

„Този турнир е отлична възможност за младите български състезателки да премерят сили с отбори от водещи нации в световния баскетбол. Столичани и гостите на града могат да подкрепят през уикенда бъдещите ни таланти и да се насладят на качествени мачове в зала „Триадица“. „София – Европейска столица на спорта“ отново подпомага турнира като отлична възможност за изява на младите ни надежди в женския баскетбол и същевременно като начин да се отдаде заслужена почит на една легендарна българска състезателка. Стремим се от година на година да надграждаме и обогатяваме събитието,“ заяви Дамян Диков, изпълнителен директор на „София – европейска столица на спорта“.

 

Ето и програмата на IV турнир „Ваня Войнова“:

 

28 ФЕВРУАРИ, ПЕТЪК

15.30 ГОМЕЛ (Русия) – ТЕД (Турция)

17.15 OТКРИВАНЕ

17.30 МБУ (Беларус) – Славия (Бъл)

 

29 ФЕВРУАРИ, СЪБОТА

  9.00 ТЕД - МБУ

10.30 ГОМЕЛ - Славия

15.30 МБУ - ГОМЕЛ

17.30 ТЕД - Славия

 

1 МАРТ, НЕДЕЛЯ

  9.00 Малък финал - среща за 3/4 място

10.30 Финал

12.00 ЗАКРИВАНЕ И НАГРАЖДАВАНЕ

Досегашните победители и финали:

2017 - U16 РАДИВОЙ КОРАЧ (Сърбия), победили на финала Славия със 71:48

2018 - U14 СЛАВИЯ (България), победили на финала Радивой Корач (Сърбия) с 39:35

2019 - U18 ТЪРГОВИЩЕ (Румъния), победили на финала Славия със 73:69

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай