Кран премаза стюард в Канада

Фетел с първа победа на пистата в Монреал

Кран премаза стюард в Канада | StandartNews.com

Монреал. Победата на Себастиан Фетел в старта за Гран при на Канада беше белязана от смъртта на стюард. Един от работниците беше прегазен от мобилния кран, който се появи край трасето на пистата "Жил Вилньов", за да отстрани "Заубера"-а на Естебан Гутиерес към края на състезанието. Часове след състезанието Международната федерация по автомобилизъм излезе със съобщение за кончината на стюарда.

"Репатриращият автомобил е вдигнал болида, за да го върне в боксовете. Работникът е изпуснал радиостанцията и се навел да я вземе. В този момент е бил блъснат и сгазен от камиона", се казва в становището на ФИА.

Стюардът не е могъл да бъде видян от шофьора, а при инцидента е получил сериозни наранявания. Той е бил транспортиран с хеликоптер до болницата "Сакре кьор" в Монреал, където е починал от раните си.

Това е първият смъртен случай със стюард от 2001 г. насам. Тогава в Австралия Греъм Бевъридж беше ударен от излетяла гума от сблъсъка между Жак Вилньов и Ралф Шумахер. Предишната година стюардът Паоло Гислимберти почина по време на Гран при на Италия също от излетяла след катастрофа гума в първата обиколка.

На пистата Фетел записа първа победа в Канада. Фернандо Алонсо ("Ферари") си проби път от шесто до второ място. Трети Люис Хамилтън с "Мерцедес". Кими Райконен с "Лотус" се нареди девети, но изравни рекорда на Михаел Шумахер от 24 поредни състезания с класиране в зоната на точките.

 

Наслаждавах се на всяка обиколка

Себастиан Фетел

И преди сме правили силни състезания в Канада, но нещата все не се подреждаха, за да победим. Преди две години бях много близо, но я изпуснах в последната обиколка. Чувството днес беше неповторимо. Наслаждавах се на всяка обиколка и съм изключително доволен за отбора. Той заслужаваше тази първа победа в Монреал. Цялото състезание мина безгрешно, момчетата от екипа отново бяха блестящи, боксовете и стратегията също, гордея се с всички.

Второто място е като победа

Фернандо Алонсо

Второто място се усеща като победа, защото взехме добри точки след тежкия уикенд. В следващото състезание трябва да сме силни през всичките дни. Състезателното ни темпо е близко до това на "Ред Бул" освен в първата обиколка, когато са по-бързи. "Силвърстоун" е много изискваща писта по отношение на гумите . Надяваме се да сме конкурентни там.

Спирачките са виновни

Люис Хамилтън

Трябва спешно да подобрим работата на спирачната ни система. Точно на спиранията Фернандо Алонсо ме настигаше навсякъде и то доста бързо. Днес той беше много бърз и нямаше как да го задържа за по-дълго зад себе си. Сцеплението на "Ферари" в бавните завои беше феноменално и трябва да работим доста, за да ги догоним догодина в тази област", завърши британецът.

Пука ми само за точките

Кими Райконен

Състезанието не започна добре, после спирачките ми започнаха да изчезват и педалът да омеква. Имахме подобен проблем и в петък. Не беше хубаво, но поне работеха колкото да мога да намалявам за завоите. За съжаление изгубих много време и не можех да атакувам. Не ми пука за постижението на Шумахер. Интересуват ме точките, а не някакви рекорди. Като цяло уикендът беше лош.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай